Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ekonomiska svårigheter kan ge hjärtförstoring

Risken för att få hjärtförstoring efter 30 år är större för barn som växer upp i familjer med låg inkomst än för andra, visar en ny studie från Finland.

Forskarna bakom studien har följt drygt 1 871 personer mellan 1980 och 2011, rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio.

I studien svarade föräldrarna på frågor om hur barnen och ungdomarna hade det i sina familjer när de var tre respektive 18 år gamla. Efter 31 år gjordes ultraljud på hjärtat.

Personer från de fattigaste familjerna hade en ökad risk för att få hjärtförstoring, visade resultaten när de var i 30- och 40-årsåldern – trots att hänsyn togs till vanliga riskfaktorer, till exempel blodtryck och fetma.

- Jag tror att vi lever i ett samhälle som blir mer och mer ojämlikt. Men vi folkhälsoforskare, åtminstone i Sverige, har ännu inte riktigt fått upp ögonen för vad socioekonomiska skillnader gör för hälsan, säger Johan Sundström, hjärtläkare och professor vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, till Vetenskapsradion.

De finländska forskarna påpekar att studien inte säger något om orsaken till hjärtproblemen, utan bara påvisar ett samband mellan socioekonomisk status och hjärtförstoring.

- Att säga att man borde stötta barn från fattiga familjer för att undvika hjärtsjukdom, det är att övertolka data lite grand, säger Johan Sundström.