Ekobrottslingarna tar sig olika skepnader

ANNONS
|

I fredags redogjorde GP för åtalet mot Richard Rydén, som haft femårigt näringsförbud men misstänks vara hjärnan bakom grova skatte- och bokföringsbrott i Eastjet och EU Apoteket. Vid husrannsakan hos Rydén hittade polisen hälsningar från mc-gängen Hells Angels och Red and White Crew.

I söndags berättade vi att holländaren Paul Gruijthuijsen, tillförordnad vd i flygbolaget Goodjet före dess konkurs, suttit anhållen i ett halvår i Nederländerna. Han misstänks för penningtvätt i samband med knarksmuggling för minst en kvarts miljard kronor. Det tilltänkta köpet av Goodjet ingick i tvättstugan.

I dag skriver vi om hur målvakterna kände sig hotade av torpeder vid uthyrningen av svart arbetskraft till Posten, Schenker och andra stora företag i Göteborg.

ANNONS

Tre lokala nyheter på fem dagar som illu-strerar huvudtesen i den framtidsanalys som Ekobrottsmyndigheten (EBM) i går lade fram. Kopplingen stärks mellan ekobrott och den organiserade kriminaliteten.

I en intervju för GP förra helgen lättade EBM:s generaldirektör Gudrun Antemar på förlåten och sa att mc-gäng tagit sig in i byggbranschen. Där arbetar de med avancerade skattebrott, främst genom att erbjuda svart arbetskraft. Exemplet återkommer i den analys som presenterades i går, dock utan särskilt många fler detaljer. De delar som beskriver de misstänkta nätverken är belagda med sekretess.

De flesta ekobrotten utförs av småföretagare med högst några få anställda. Motivet är vinningslystnad men brotten kan också bero på slarv eller ekonomiska svårigheter. Eller också tvingas företagaren bryta mot lagen för att klara konkurrens från fifflare i samma bransch. Beloppen rör sig sällan om mer än en miljon kronor. Kontanter är vanligt. Upptäcks brotten är det ofta vid konkurser och skatterevisioner.

En andra grupp ekobrottslingar agerar storskaligt - och det är här kostymnissen kan dyka upp. Ofta bedrivs en laglig verksamhet vid sidan av en systematisk brottslighet med avancerade upplägg. Mycket utförs i nätverk med specialister på olika tjänster. En person förmedlar lagerbolag, en annan tar fram målvakter, en tredje sköter affärerna i skatteparadis, en fjärde tar fram falska fakturor, en femte ordnar dataprogram för kassaapparater och bokföringen som döljer den verkliga försäljningen.

ANNONS

Här handlar brotten ofta om momsbedrägerier och att tömma bolag på pengar. Även insiderbrott på aktiemarknaden bedrivs organiserat.

Det är dessa professionella ekobrottslingar som fått allt tätare kontakter med andra grova kriminella, som börjat utföra ekobrott i rent vinstsyfte men också för att dölja vinster från

andra brott. Genom denna tredje grupp - de multikriminella - har våld och hot blivit vanligare i ekobrott.

Analysen pekar ut branscher där ekobrott är vanligast. I särklass mest svarta inkoms-ter finns hos bemanningsföretag och andra firmor för företagsservice.

Här pekar analysen på faran med att storföretag gör sig av med egna anställda för att i stället köpa in tjänster. Det har visat sig "vara en grogrund för storskalig och svårupptäckt ekonomisk brottslighet", skriver EBM. Ett skäl är att de småföretag som utför servicen inte behöver vara lika måna om sitt goda namn.

Är det någon som känner igen sig i det som uppdagats hos Posten och Schenker?

Ekobrott

ANNONS