Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

SD:s Kent Ekeroth. Arkivbild.

Ekeroth ger inte upp om plats på SD-lista

SD:s interna strid om namnen på partiets riksdagslista avgörs i helgen. Den omstridde Kent Ekeroth har inte gett upp om en plats på valsedeln.

Sverigedemokraterna (SD) samlas i helgen i Nacka för att ta beslut om namnen på partiets riksdagskandidater i valet.

Ekeroth är en av flera nuvarande riksdagsledamöter som har plockats bort från valberedningens förslag.

Men en alternativ lista där hans namn finns med har lanserats.

- Jag tror att om ombuden får och vågar rösta som de vill så har vi goda chanser att vinna, säger Kent Ekeroth till TT.

Ekeroth har inför lördagens avgörande ställt upp på flera intervjuer i olika medier, något som han inte brukar göra annars.

Till Ungern?

Han planerar även att gå upp i talarstolen under valkonferensen. För Ekeroth handlar det nu om att försöka rädda sig kvar i riksdagen och den svenska politiken. Annars lämnar han politiken.

- Ja, det gör jag, åtminstone den formella politiken. Jag kanske jobbar mer med mediasaker och så har jag lite andra projekt som inte har med politik att göra, säger Ekeroth.

- Och så flyttar jag på grund av säkerhetsskäl till Ungern, förmodligen.

På den alternativa listan, som lagts fram av SD i Västerbotten, har fyra av valberedningens 60 namn bytts ut. Den nuvarande riksdagsledamoten och tidigare partiledaren Mikael Jansson är en av dem som petades av valberedningen, men som finns med på alternativlistan.

För att den alternativa listan ska segra måste minst hälften av de drygt 170 röstberättigade på valkonferensen rösta för den. Det kan bli svårt eftersom valberedningen var enig om namnen som man vill ska kandidera till riksdagen.

Lyfts bort

Många riksdagsledamöter har lyfts bort från valberedningens lista, något som väckt kritik i SD för att tunna ut fackkunskaper och erfarenhet.

Josef Fransson, talesperson för valberedningen, sade när listan presenterades att det till skillnad från tidigare val nu varit lättare att rekrytera kompetenta personer.

- Sverigedemokraterna har genomgått en normaliseringsprocess, vi är inte lika stigmatiserade och kontroversiella längre, vi ses alltmer som ett vanligt parti, sade Fransson då.

I den församlingen fann valberedningen ingen plats för Ekeroth, som sedan järnrörsskandalen 2010 fortsatt att vara en kontroversiell person och bland annat hamnat i uppmärksammade krogbråk. Han har successivt bemötts allt ljummare av partiledningen.

TT: Är det inte jobbigt att fortsätta, om du kommer in, med tanke på att partiledningen inte vill ha dig där?

- Det kan man ju fråga sig men jag tror att deras största problem är den mediala bilden, när jag blir attackerad ute på gator och torg, säger Ekeroth.

Orättvist beskylld

Han tycker att partiledningen gått på den "mediala vinklingen" av honom.

- Det är helt löjligt att när folk till och med blir dömda för att ha attackerat mig så framställs det som att det är mitt fel, säger Ekeroth.

Han tycker att han varit naiv i att tro att han ska kunna röra sig som en vanlig medborgare på gator och torg.

- Om jag vill gå ut och äta på restaurang så gör jag det, men jag kanske inte kan leva ett normalt liv, det har jag väl insett, säger Ekeroth.

Under helgens valkonferens ska SD även anta partiets valplattform, med en lång rad vallöften.