Einár död efter skottlossning i Stockholm

Rapartisten Einár har skjutits till döds i Hammarby sjöstad i södra Stockholm natt. Det bekräftar polisen för tidningen Mitt i. Ett omfattande polisarbete pågår, och mordet misstänks vara gängrelaterat.

ANNONS

Det var vid 22.50 under torsdagskvällen som larm kom in om flera smällar i Hammarby sjöstad. Flera patruller skickades till platsen och ett område spärrades av för teknisk undersökning.

En person hittades skjuten på platsen. Den skadade personen, som är en man, har avlidit och närmaste anhöriga är underrättade.

– Personen avled på plats, träffad av flera skott, säger Ola Österling vid polisen.

Senare bekräftade Stockholmspolisen för tidningen Mitt i att det är rapparen Nils Grönberg, känd som Einár, som har avlidit.

LÄS MER:Victor Leksell om vännen Einár: ”Det skulle inte sluta så här”

– I går sköts Einár dessvärre till döds, och det finns ett antagande att det är ett brott kopplat till nätverkskriminalitet. Ingen gärningsman är gripen, säger Jan Nilsson, kommunpolis på Södermalm, till Mitt i.

ANNONS

Boende i närheten berättar för GP att man hörde flera skott i samband med dådet samt att polisens helikopter cirkulerade över området i flera timmar efter händelsen.

Polisen säger till Aftonbladet att man söker efter flera gärningsmän.

– Vi söker gärningspersonerna och identifierar och förhör de personer vi kan hitta i närområdet. Vi pratar med vittnen, säkrar spår på platsen och ser om det finns filmmaterial, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind till GP.

– Det finns uppgifter om att en eller två personer sprungit från platsen, säger Carina Skagerlind.

"God bild"

En förundersökning om mord är inledd.

Polisen vill under fredagsmorgonen inte uppge om Einár var ensam när han sköts men säger att man har en ganska god bild av händelseförloppet.

– Ja, vi har en god bild och rättvisande bild. Den tidslinjal som förundersökningsledaren försökt att rita upp saknar vissa detaljer, de försöker vi fylla i med underrättelser, säger Ola Österling vid polisen i Stockholm.

LÄS MER:Bilder på Einár sprids i sociala medier

Kartlägger offret

En kartläggning av den mördade har gjorts under natten och arbetet med det fortsätter.

– Vi har förhört flera personer, tekniker säkrar bevisning och spår ska analyseras, säger Österling och fortsätter:

– Vi har haft flera olika hundkompetenser på plats. Bland annat hundar som söker efter dna-spår, vapen, och patrullhundar som spårat efter misstänkta gärningspersoner.

ANNONS

Polisen undersöker också material från övervakningskameror i närheten. Ola Österling vill inte uppge om man har någon misstänkt och strax efter klockan 11 på fredagen fanns det heller ingen gripen.

"Finns gängrelaterad närvaro”

Polisen är fortsatt kvar i området under eftermiddagen.

– Vi fortsätter utreda vad det är som har hänt och vem eller vilka som är de misstänkta. Våra tekniker är inte klara, säger Tove Hägg, polisens presstalesperson i Stockholm.

Man kommer vara kvar under kvällen, i helgen och även i början av nästa vecka.

Medier har under fredagen skrivit flitigt om Einárs inblandning i Encrochat-målet, där 19-åringen var tänkt att vittna i hovrätten nästa vecka.

Polisen utesluter inte att mordet kan vara gängrelaterat.

– Vi är fullt medvetna om att det finns gängrelaterad närvaro i området men jag har inte uppgifter om detta är det eller inte.

Två män sågs springa från platsen. Kan de utgöra en fara för allmänheten?

– Vi har gott med material för att kunna ta reda på vem eller vilka som har gjort det här. Det är allmänt känt (i frågan om gängrelaterad brottslighet, reds anm) att det kan bli någon form av vedergällning. Vi har också med oss det i arbetet för att förhindra och förebygga nya brott.

ANNONS

Här kan du se GP:s sändning från platsen:

LÄS MER:Einár hade bara börjat

LÄS MER:Einár skulle vittna mot Vårbynätverket

ANNONS