Egen majoritet för de rödgröna

ANNONS
|

Blockställningen är 40,4 procent för alliansens fyra partier och 50,3 procent för de tre rödgröna partierna.

För enskilda partier är förändringarna marginella sedan förra månaden. Det gäller både för Socialdemokraterna, Moderaterna och de mindre partierna – utom för ett.

Vänsterpartiet är det enda parti som denna gång har en statistiskt säkerställd förändring, med en uppgång från 5,4 till 7 procent.

Om den säger Sifos opinionsansvarige Toivo Sjörén:

–Det är en enstaka mätning och kan vara en tillfällighet.

Mätperioden sammanfaller delvis med Socialdemokraternas kongress i Göteborg som avslutades för en vecka sedan. Den blev en klang- och jubelföreställning av samförstånd och pragmatism, men eventuella avtryck i opinionen går inte att avläsa.

ANNONS

–Är det inte valår brukar det ta längre tid innan saker får effekt. Socialdemokraternas strategi var väl inte att vara så spektakulära, utan att partiet skulle uppfattas som tryggt, pålitligt och regeringsdugligt mot bakgrund av en tidigare turbulens, säger Toivo Sjörén.

Allianspartierna har sedan en längre tid tillbaka förlorat väljarstöd i nästan alla grupper, visar Sifos siffror. Man har inte majoritet i någon åldersgrupp och det gäller även i gruppen 65 plus.

–I den gruppen har man haft ett ganska bra stöd, även när man legat i underläge, men det har man inte längre, säger Toivo Sjörén och syftar även på förra mandatperioden.

Alliansens två minsta partier, Kristdemokraterna och Centerpartiet, tycks ha parkerat sig under fyraprocentsspärren. KD verkar även i fortsättningen bli beroende av stödröster från allmänborgerliga väljare för att få behålla sina riksdagsmandat.

En fingervisning om omfattningen av dessa stöd- eller taktikröster ger statsvetarna Henrik Ekengren Oscarsson och Sören Holmberg i den nyutgivna boken Nya svenska väljare.

I valet 2010 var det nästan var tredje av Kristdemokraternas (32 procent) och Centerpartiets (29 procent) väljare som hade ett annat parti som sitt ”bästa parti”.

KD har alltid fått hjälp av en stor andel stödröstare, medan Centern aldrig tidigare varit i närheten av en så stor andel. Den har innan som mest varit 12 procent.

ANNONS

Tilläggas kan att taktikröstandet som helhet har blivit mer och mer vanligt och att anledningen inte bara gäller fyraprocentsspärren utan också enskilda sakfrågor.

Tre tendenser:

Egen majoritet för de rödgröna

1. Om det var val idag skulle det bli regeringsskifte eftersom Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillsammans får 50,3 procent och därmed egen majoritet.

Signifikant uppgång för Vänsterpartiet

2. Den enda säkerställda förändringen för ett enskilt parti är att ­Vänsterpartiet sedan förra månadens mätning har ökat sitt opinionsstöd från 5,4 till 7 procent.

Problem för alliansen i de flesta väljargrupper

3. Av Sifo:s underlag framgår att de rödgröna har övertaget även i gruppen 65 plus, där en majoritet länge har stött något av regeringspartierna.

I morgon stiger den politiska temperaturen när finansminister Anders Borg på morgonen offentliggör vårbudgeten och det på eftermiddagen blir budgetdebatt i riksdagen.

ANNONS