Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Efter våldtäkt på skoltoalett - fick gå kvar och våldtog igen

Pojken i 15-årsåldern anmäldes för att ha våldtagit en flicka på en skoltoalett i Uppsala. Men i stället för att omplaceras fick han gå kvar på skolan. Nio månader senare våldtog han ytterligare en flicka på en skoltoalett - på samma skola. - Skolan har agerat helt korrekt, säger grundskolechefen Ingela Hamlin till SVT Nyheter Uppsala.

Flickan gick ifrån idrottslektionen för att gå på toaletten. När hon kom ut från skoltoaletten mötte hon pojken i 15-årsåldern. Han puttade tillbaka henne in på toaletten och låste dörren. Sedan tvingade han till sig oralsex.
Efter händelsen ska pojken ha smsat flickan: "snälla kan du göra det en gång till" skrev han bland annat. Då såg flickans mamma smsen och det hela uppdagades.
Detta inträffade den 18 januari förra året på en skola i Uppsala.

Våldtog ytterligare en tjej

Sedan gick det nio månader. Då hade en annan flicka syslöjd på samma skola i Uppsala. Pojken i 15-årsåldern kom in i klassrummet och låtsades vara elev.
När flickan gick på toaletten ska pojken ha följt efter. Flickan har berättat att han satte handen på hennes rygg och tryckte in henne på skoltoaletten. Sedan låste han dörren. Hon har berättat att hon tänkte på vad han utsatte hennes vän för månaderna tidigare. Pojken tvingade sedan till sig oralsex från flickan.
Pojken åtalades för två fall av våldtäkt mot barn då båda flickorna var under 15 år.

Dömdes till fyra månader

I förra veckan kom domen - han dömdes till sluten ungdomsvård i fyra månade för två fall av barnvåldtäkt. Detta mot sitt nekande.
Tingsrätten ansåg att flickornas berättelse var trovärdiga: "ingenting har framkommit att den sexuella handlingen varit frivillig", skrev rätten angående de båda våldtäkterna.

Omplacerades inte

Nu har det framkommit att skolan, efter den första våldtäkten, valde att inte omplacera pojken, som SVT Nyheter Uppsala skrev om först.

Han fick gå kvar på samma skola men fick tillträdesförbud på skolan under lektionstid. I stället undervisades han utanför lektionstid, enligt tv-kanalen.
- Skolan har agerat helt korrekt, säger grundskolechefen Ingela Hamlin till SVT Nyheter Uppsala.

Hon tror inte att man skulle ha kunnat förhindra den andra våldtäkten genom att omplacera honom.
– Nej, det tror jag inte. Den här eleven tog sig olovligen in på skolan vid en tid när han inte skulle varit där. Det hade även kunnat ske om han var omplacerad någon annanstans, säger Ingela Hamlin till SVT.

GP har sökt skolchefen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.