Det har dröjt att kunna boka SJ-biljetter till påsken. Arkivbild.
Det har dröjt att kunna boka SJ-biljetter till påsken. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Efter tågkaoset – "särskild händelse" utlyst

Trafikverkets senfärdighet med att berätta om förestående banarbeten har lett till stora problem med att boka tågbiljetter.
Nu lovar myndigheten bättring: En så kallad särskild händelse har utlysts för att kraftsamla kring planeringen, skriver branschsajten jarnvagar.nu.

ANNONS
|

– Det här fallet handlar om att kombinera underhållsinsatser med ett nytt digitalt planeringssystem och att kunna få över den information som järnvägsföretagen har behov av i tid så de hinner släppa ut sina biljetter, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson till TT.

Den särskilda organisationen som inrättas ska kraftsamla arbetet med det nya planeringsverktyget MPK, så att tågtrafikföretagen kan få bättre information kring kommande banarbeten och behov när det kommer till att ställa in eller leda om tåg. Det handlar om att få bättre framförhållning och ge raskare besked, förklarar Bengt Olsson.

– Det ger en ökad snabbhet helt enkelt. Järnvägsföretagen ska själva kunna lägga in i det här systemet hur de vill köra och de ska kunna få ett kvickt svar på det.

ANNONS

TT: Varför har ni inte gjort det här tidigare?

– Det har inte varit de förutsättningarna, säger Bengt Olsson och förklarar att det nya planeringssystemet infördes samtidigt som tågplanen för 2023 – en plan som infördes på samma tid i hela Europa i slutet av december förra året.

Men den samtidiga introduktionen med datastödsystemet har i sig fört med sig en del utmaningar, säger Olsson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS