I onsdags samlades riksdagen för årets första partiledardebatt. Senare samma dag hölls ett fysiskt möte mellan partiledarna.
Sedan dess har tre av debattörerna, Miljöpartiets Per Bolund och Centerns Annie Lööf och så på fredagen statsministern Magdalena Andersson, testat positivt för covid-19.
"Statsministern har testat positivt för covid-19 i ett snabbtest. Hon följer rådande rekommendationer och kommer att utföra sitt arbete hemifrån", meddelar statsministerns pressekreterare i en kommentar till TT.
Inför debatten pratade GP med en rad gruppledare om hur riksdagen ska arbeta med tanke på den rekordhöga smittspridningen. Gruppledarna och talmannen hade kommit överens om att alla rekommenderas munskydd, och öppnat för att möten i utskotten kan hållas på distans.
Jag känner mig helt symptomfri, men visade ikväll positivt vid ett snabbtest.
— Annie Lööf (@annieloof) January 12, 2022
Längre kommentar från mig: pic.twitter.com/f2Ota7ccVI
Något maxtak för hur många som får samlas vid debatter eller omröstningar sattes dock inte. Fram till i höstas fick max 55 riksdagens 349 ledamöter delta på grund av pandemin.
– Riksdagen är ändå en central organisation för den svenska demokratin. Nu går vi in i ett valår, och det är viktigt att vi kan upprätthålla de demokratiska processerna, sade SD:s gruppledare Henrik Vinge.
– Alla ledamöter har uppmanats att vaccinera sig. Vi skär ned kraftigt på besök. Men vi måste efter två år med pandemin leva med sjukdomen, som vi gör med vinterkräksjukan eller den vanliga influensan. Vi kan inte stänga ned Sverige, var Liberalernas gruppledare Johan Pehrsons budskap.
Jag har nu på morgonen gjort ett snabbtest för Covid-19 som var positivt och kommer därför att sätta mig i karantän enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
— Per Bolund (@bolund) January 13, 2022
Centerpartiet hade dock velat återinföra ett tak som minskade ned antalet politiker som får vara med vid riksdagens omröstningar rejält. Men för att ändra på reglerna måste alla gruppledare vara överens.
Vänsterpartiets gruppledare Maj Karlsson påpekade att gruppledarna är i löpande dialog med Folkhälsomyndigheterna, och att nya beslut om riksdagens arbete kan tas framöver.
Nytt möte om läget
På måndag träffas åter gruppledarna och talmannen för att diskutera läget och om det behövs några nya restriktioner i riksdagens arbete. Om några sådana skulle införas måste alla vara överens.
Henrik Vinge (SD) tycker inte att det faktum att tre partiledare nu smittats förändrar läget, utan menar att den tidigare överenskommelsen med exempelvis munskydd och distansarbete räcker, eftersom den minskar smittspridningen samtidigt som voteringar och debatter kan genomföras.
– I den ena vågskålen vill man naturligtvis minska smittspridningen, men i den andra vågskålen måste man lägga att det är valår nu, säger han.
– Vi behöver ha voteringar i riksdagen för att saker och ting ska fungera, och det kan vi inte inskränka med mindre än att det allvarligt skadar den demokratiska processen. Och det ska man försöka undvika under ett valår.
LÄS MER: Statsministern har fått covid
Vill inte se inskränkningar
Han menar att partiledardebatter måste kunna genomföras eftersom de, liksom voteringar i riksdagen, är viktiga delar för att de demokratiska funktionerna ska fungera.
– Min principiella hållning är att man måste väga det här på ett proportionerligt sätt, och som läget är nu tycker jag inte att det är motiverat att göra några inskränkningar och gå tillbaka till en 55-mannariksdag.
Samtidigt är han beredd att ompröva sin ståndpunkt om det visar sig att övriga partier åter vill begränsa antalet politiker som får delta i kammarens debatter och voteringar, eller om läget kring pandemin skulle förändras.
– Vi diskuterar de här sakerna löpande, och vi lyssnar ju på varandra. Och det är klart att där måste man ha respekt för olika uppfattningar och vara beredd att ompröva sin inställning om saker och ting förändras, eller om läget blir annorlunda.
LÄS MER: Annie Lööf har testat positivt för covid-19
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.