Det var under ett utdraget förlopp som mannen blev rånad.
Det var under ett utdraget förlopp som mannen blev rånad. Bild: Polisen

Efter rånet – kissade på offret

Liggandes på marken utdelades sparkar och slag mot det unga rånoffret. Innan rånarna försvann från platsen kissade en av dem på honom – något som filmades och spreds på Snapchat.
– En dålig idé, förklarade rånaren under rättegången.

ANNONS
LocationStockholm, Göteborg||

På torsdagen meddelade Södertörns tingsrätt en dom rörande ett flertal brott som begåtts i Stockholm.

En av händelserna har väckt särskilt stor uppmärksamhet:

På kvällen den första december var den unge mannen på väg hem från jobbet när han hörde steg bakom sig.

Plötsligt blev han överfallen. Samtidigt som en person la armen runt hans axlar slet en annan telefonen ur hans hand. Därefter utdelade rånarna knytnävsslag mot hans ansikte.

Mannen tvingades att följa med de två rånarna då de krävde att han skulle ta ut pengar till dem.

Det blev en lång promenad under vilken hot ständigt uttalades:

De sa bland annat att de skulle döda hans familj, våldta hans mamma samt att de hade mördat fem personer och kunde göra det igen.

ANNONS

Väl vid en bankomat funkade inte kortet.

– Jag blev jätterädd och trodde att jag skulle dö.

LÄS MER:Förnedringsrånen är en konsekvens av för stor asylinvandring

Kissade på honom

Rånarna började sparka och slå mannen, som kröp ihop för att skydda huvudet mot slagen och sparkarna. Han har beskrivit en spark som fick honom att nästan "tuppa av".

Detta följdes av att en av rånarna började kissa på honom. De sa till honom att öppna munnen – vilket han gjorde av rädsla.

Rånarna skrattade åt sitt eget agerande.

Dessutom filmade de det hela. Filmen spreds sedan på snapchat.

Mannen blev tillsagd att ställa sig upp. Han tvingades ta av sig byxorna och kalsongerna, även detta ska ha filmats. Men när en person gick förbi sa de till honom att ta på sig igen.

Rånarna försvann från platsen och offret tog skydd i ett trapphus. Då hade det gått flera timmar sedan rånet inleddes.

Han fick under morgonen hjälp att smsa sin pappa, då hade han spenderat hela natten ute.

”Hej pappa. Detta är NN. Jag har blivit rånad och misshandlad samt dödshotad. Jag lyckades fly men de har mitt legitimation, hemadress och flera andra viktiga uppgifter. LÄMNA INTE lägenheten imorgon. Varken du, (eller bröderna). Jag ska försöka ha mig hem men vågar inte. Fick hjälp av en kille och sitter i ett trapphus i Farsta. LÄMNA INTE LÄGENHETEN".

ANNONS

LÄS MER:Fem citypoliser om rånen: "Måste ge en korrekt bild"

"Dålig idé"

De två rånarna har medgett stora delar av händelseförloppet. De förklarar sig med att de ville åt målsägandens mobiltelefon.

När de såg att han förvarade sitt bankkort i mobilfodralet bestämde de sig för att även sno hans pengar. Men när uttaget misslyckades blev de arga.

– Jag fick den dåliga idén att pissa på NN och i hans mun, erkände den ene mannen under rättegången att han gjorde efter misshandeln.

– Jag fick en dålig känsla direkt efter att jag gjorde det, fortsatte han.

Ungdomsvård

De två männen döms för rån, olaga integritetsintrång samt övergrepp i rättssak för denna händelse.

Ytterligare två personer döms för sin inblandning i de olika brott som kunnat kopplas till gänget. Förutom rån finns det också ett brott som rubricerats som olaga frihetsberövande.

LÄS MER:Tvingades att kyssa rånarens fötter – så döms gärningsmännen

Straffen för samtliga har bestämts till ungdomsvård.

– Om de tilltalade hade varit vuxna hade tingsrätten dömt ut längre fängelsestraff, säger rättens ordförande rådmannen Feryal Mentes i ett pressmeddelande.

Rätten skriver också att brotten innehållit försvårande moment: "som att brottsoffren tvingats att stanna kvar med de tilltalade under en längre tid för att försöka få ut pengar från sina konton på olika sätt. I ett fall har brottsoffret förnedrats genom att tilltalad urinerat på honom och tvingat honom att ta av sig sina kläder".

ANNONS

Fler rån mot unga

Under det senaste året har en rad uppmärksammade förnedringsrån inträffat.

I höstas dömdes exempelvis flera unga män efter att ha rånat en man i Göteborg på värdesaker. Det hela avslutades med att han togs med till en undanskymd plats:

– De tvingade mig att kyssa en persons fötter medan de filmade. De ville förnedra mig, sa målsäganden i förhör.

LÄS MER:Erik Nord om förnedrande rånen: De har långtråkigt

I samband med denna dom sa Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg, att antalet anmälda personrån ökat de två senaste åren:

– De har ökat med 25 procent, det är i hela riket. Hela den ökningen består i att rånen mot personer under 18 år har ökat. Tar man bort dem har det inte skett något.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS