Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen inför nya regler för att få bukt med pass-fuskarna. Bild: Henrik Montgomery
Polisen inför nya regler för att få bukt med pass-fuskarna. Bild: Henrik Montgomery

Efter passfusket – polisen ändrar reglerna

Väntetiderna för att boka pass är just nu väldigt långa. I Västra Götaland är den första bokningsbara tiden just nu i oktober. Detta har lett till att personer bokar upp tider de inte behöver för att sedan sälja vidare. Nu vill polisen stoppa fusket.

Nu när pandemin inte längre sätter stopp för svenskar att resa utomlands så har antalet personer som vill skaffa nytt pass ökat stort, vilket har lett till väntetider på flera månader – med bokningsfusk som följd. GP har bland annat tidigare rapporterat om att passtider säljs på Facebook.

I ett pressmeddelande skriver Polisen att de nu jobbar på flera lösningar för att komma till rätta med fusket.

– Genom att personer bokar passtider, vars enda syfte är att boka upp tider och överlåta till andra, försvårar man för de som verkligen behöver nytt pass och det är naturligtvis något vi behöver komma till rätta med, säger Magnus Roglert, chef enheten för förvaltningsrätt på Polismyndigheten, i pressmeddelandet.

Måste uppge namn vid bokning

En av åtgärderna är att man har infört personliga bokningar.

– Som en initial åtgärd så har passbokningarna blivit personliga. Det betyder att man uppger sitt namn vid själva bokningen. Det nya systemet är ett första steg för att stävja missbruket av att en person bokar upp flera tider

Förutom att få bukt med fuskarna som bokar upp tider de inte behöver, så jobbar man också med ett antal andra åtgärder för att korta de långa väntetiderna. I vissa regioner, där möjlighet finns, har man exempelvis valt att förlänga öppettiderna. Polisen jobbar också med att omfördela personal från annan verksamhet för att bemanna passexpeditionerna.

LÄS MER: Passtider säljs på Facebook – kan vara brottsligt

LÄS MER: Så vill polischefen Erik Nord korta passköerna i Göteborg

LÄS MER: Polisen: Medborgarna har ansvar för långa passköer

LÄS MER: Flera månaders kötid för nytt pass i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.