Kravallpolis på plats då motdemonstranter kastade sten i Rinkeby i samband med  Rasmus Paludans manifestation på långfredagen.
Kravallpolis på plats då motdemonstranter kastade sten i Rinkeby i samband med Rasmus Paludans manifestation på långfredagen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Efter påskupploppen: JO utreder inte polisen

Justitieombudsmannen (JO) kommer inte att utreda klagomålen mot polisen efter de så kallade påskupploppen. Det skriver JO i ett pressmeddelande. Men ett fall, som handlade om våldsutövning från polisens sida, har JO lämnat över till åklagare för vidare utredning.

ANNONS
|

Påskhelgen kantades av flera våldsamma upplopp i olika svenska städer. Det till följd av att danska högerextrema politikern Rasmus Paludan höll sex manifestationer och brände koraner på offentliga platser.

Flera personer greps misstänkta för bland annat våldsamma upplopp. Sammanlagt skadades ett stort antal poliser och privatpersoner under helgen.

Klagomålen till JO gällde både Polismyndighetens och enskilda polisers agerande som myndighetens beslut att ge tillstånd till allmän sammankomst.

Vill inte föregripa polisens utredning

Sedan Polismyndigheten efter påskhelgen i ett par fall nekat tillstånd till allmän sammankomst har JO även fått in anmälningar om det.

JO Per Lennerbrant har nu beslutat att inte gå vidare med klagomålen. Orsaken är att han inte vill föregripa polisens egen utvärdering av upploppen och kommer därför inte gå vidare med klagomålen.

ANNONS

– Av uppgifter som jag har tagit del av framgår att Polismyndigheten har beslutat att genomföra en omfattande utvärdering av det inträffade. Jag vill inte föregripa denna utvärdering och ser därför inte att det för närvarande finns skäl för mig att granska frågan, säger JO Per Lennerbrant i pressmeddelandet.

I ett fall, som handlade om våldsutövning från polisens sida, har JO valt att lämna över till åklagare för vidare utredning.

LÄS MER:Man dömd efter påskupploppen

LÄS MER:Krav på oberoende utredning av påskupploppen

LÄS MER:Rikspolischefen tillstår: Vi hade underrättelser

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS