Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Efter omröstningen – alla är arga på Annie Lööf

Från både vänster och höger är kritiken mot Centerpartiet hård. Ena sidan anklagar C för att ha släppt fram en SD-förhandlad budget, den andra för att partiet står i vägen för att borgerligheten ska ta makten.
Annie Lööf själv hänvisar till att C följt praxis.
– Miljöpartiet och Socialdemokraterna hade ju kunnat rösta på Centerpartiets budget om de hade velat slopa praxis, säger hon till GP.

Sedan Centerpartiet i förra veckan först släppte fram Magdalena Andersson (S) som statsminister, för att senare samma dag släppa fram budgeten av SD, M och KD, genom att lägga ned sina röster, har kritiken från flera håll varit hård.

Inom svensk politik är det praxis att först rösta på sin egen budget, för att därefter lägga ned sina röster. Något som C också valde att göra i onsdags.

Men från vänstersidan har det funnits en ilska mot att partiets agerande gjorde att högeroppositionens budget kunde gå igenom.

LÄS MER: Historiska beslutet – SD får inflytande över Sveriges budget

LÄS MER: Andersson avgick – innan hon hann tillträda som statsminister

I samband med den andra statsministeromröstningen på mindre än en vecka sade vänsterledaren Nooshi Dadgostar att det är läge att nu släppa alla regler om att hålla partier vars mandat behövs för att styra, utanför inflytande.

– Vi har sträckt ut en hand till Centerpartiet under hela mandatperioden och velat förhandla, tala, kompromissa, men den handen har inte tagits av C och det är klart, det är det som har skapat den här instabiliteten. Nu har vi haft en statsministeromröstning igen och det är ju på grund av C:s agerande i budgetomröstningen, säger Dadgostar till GP.

– Förhållningssättet att inte prata med någon, att inte delta i det parlamentariska arbetet som C, det fungerar inte. Man måste välja, antingen vara med eller stå utanför.

MP: Kan ändra principer

Miljöpartiets gruppledare Karolina Skog var kritisk till C och slog i sitt röstningsanförande fast att budgetomröstningen förra veckan borde ha varit tillfället då praxis släpptes.

– Man kan ändra den principen precis vid det tillfället när ett högerextremt parti för första gången utgör en del av budgetunderlaget. Det kommer att ses som en helt avgörande punkt när vi i efterhand ser tillbaka på de här turbulenta dagarna, sa Skog och syftade på C.

Även Moderatledaren Ulf Kristersson andades rejäl irritation mot C. Han menar att han har försökt med allt för att kunna bilda regering – men Centerpartiet står i vägen.

– Så länge Centerpartiet vill ha en ny S-regering kan jag inte göra mer, säger han.

LÄS MER: Jimmie Åkesson: ”S ska ut ur Rosenbad”

Lööf: Viktigt hålla spelregler

Annie Lööf själv håller dock inte alls med sina kritiker. Hon menar att de med sin kritik gör det alldeles för lätt för sig.

– De väljer en ganska enkel väg i stället för att idka självinsikt. De rör sig antingen kraftigt åt vänster eller kraftigt åt höger medan Centerpartiet, vi gör det vi sagt hela tiden. Vi släpper fram en regering som inte är beroende av Sverigedemokraterna, säger hon.

Hon tillägger att C gärna är med och förhandlar om olika frågor men att partiet även i fortsättningen kommer att rösta på sin egen politik. C är inte en del av något regeringsunderlag i dag.

MP tycker det hade varit läge att slopa praxis i budgetomröstningen. Borde ni ha gjort det?

– Miljöpartiet och Socialdemokraterna hade ju kunnat rösta på Centerpartiets budget om de hade velat slopa praxis. Nej men skämt åsido, jag tycker det är viktigt att hålla sig till de spelregler som funkar runt om i Sverige, säger Lööf.

LÄS MER:

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.