Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP). Arkivbild.
Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP). Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Efter morden: Partisamtal om våld mot kvinnor

Flera partier kräver nya åtgärder för att stoppa män som dödar kvinnor i nära relationer. Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) bjuder nu in till partisamtal.

ANNONS
|

Märta Stenevi anser att partisamtal är en markering av hur viktig frågan är.

– Det är en fråga om liv och död, säger hon.

Den senaste tiden har mycket fokus legat på gängkriminalitet, men Stenevi konstaterar att våldet mot kvinnor är minst lika allvarligt.

– Det här våldet pågår hela tiden, varje dag, bakom stängda dörrar och det förtjänar samma allvar och samma resurser som mot gängkriminaliteten, säger hon.

Stenevi skickade på söndagen ut en intresseförfrågan till sina partiledarkollegor efter att Centerledaren Annie Lööf gjort ett inlägg på Facebook.

"Var är vrålet från samhället? Från mina politiska kollegor? Var är kommissionerna, de hårda tagen? ", undrar Lööf på Facebook.

ANNONS

Kräver krafttag

Bakgrunden är flera uppmärksammade fall de senaste veckorna där män misstänks ha mördat en kvinna de har eller har haft en relation med.

Lööf pekar bland annat på en kvinna som dödades i en gångtunnel vid järnvägsstationen i Linköping i torsdags och en kvinna som misstänks ha dödats av en man hon har en relation med i en lägenhet i Nacka utanför Stockholm, också i torsdags.

"Nu behövs krafttag som stoppar den akuta våldsspiralen och långsiktigt skyddar våldsutsatta kvinnor och barn", skriver Lööf.

Hon uppger att hon är redo för att sätta sig ner på partiledarnivå för krafttag mot mäns våld mot kvinnor "när som helst".

De senaste fyra åren har i snitt 15 kvinnor dödats av en närstående i en parrelation, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet. Förra året dödades 13 kvinnor, 2019 16 och 2018 22 kvinnor i en nära relation.

När en kvinna dödas av nuvarande eller tidigare partner är det ofta kulmen på en lång period av våld och hot, skriver Nationellt Centrum för Kvinnofrid på sin hemsida.

"Svinaktigt beteende"

I en skriftlig kommentar till TT uppger Lööf att C vill se höjda minimistraff för våld mot kvinnor, kriminalisering av kontrollerande beteende, men även mer resurser mot och ökad prioritering av mäns våld mot kvinnor.

ANNONS

Hon tillägger dock: "Mäns svinaktiga beteende mot kvinnor går inte enbart att lagstifta bort. Vi måste alla se till att arbeta med förändrade normer och attityder mot de pojkar och män som har en snedvriden kvinnosyn".

Statsminister Stefan Löfven (S) skriver i ett långt inlägg på Facebook att han fylls av vrede.

"Det går inte att känna annat än djupaste förakt för de män som förnedrar, slår och mördar kvinnor", skriver han.

"De män som utsätter kvinnor för dessa avskyvärda brott ska straffas men mäns våld mot kvinnor ska inte reduceras till enskilda fall. Det är ett samhällsproblem som måste bekämpas med hela samhällets samlade kraft", skriver han vidare.

Även inrikesminister Mikael Damberg (S) reagerar på de senaste veckornas uppmärksammade fall. Han konstaterar att sedan år 2000 har 315 kvinnor mördats av sin tidigare eller nuvarande partner.

Damberg understryker i ett inlägg på Facebook att regeringen har två prioriterade huvudfrågor i kriminalpolitiken: gängkriminaliteten och mäns våld mot kvinnor. "Dessa prioriteringar är likvärdiga", försäkrar han och pekar bland annat på att 350 särskilda utredare anställs inom polisen för att utreda sexualbrott, brott mot barn och brott i nära relation.

"Måste straffas hårdare"

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch skriver i en kommentar till TT att "brott mot kvinnor måste straffas hårdare".

ANNONS

KD vill att överträdelse mot kontaktförbud ska leda till fängelse och att området för ett kontaktförbud ska kunna vara en hel kommun eller flera kommuner i särskilda fall.

M-ledaren Ulf Kristersson kallar på Facebook de senaste veckornas händelser för ett "otroligt stort misslyckande från hela samhällets sida". Även han anser att straffen är för låga och vill att straffminimum höjs för både grov kvinnofridskränkning och grov fridskränkning.

"Vi vill också att en våldsam man ska frihetsberövas omedelbart efter att han utsatt en kvinna för brott, för att skydda henne från ytterligare våld", skriver Kristersson.

V kritiserar andra partier

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar anklagar andra partier för att bara lyfta frågan om våld mot kvinnor när något har hänt.

– Vi har till exempel inte fått någon långsiktig finansiering av kvinnojourerna än, säger hon.

Dadgostar anser att frågan om våld mot kvinnor måste prioriteras och pekar på att kvinnor som dödats oftast har varit i kontakt med myndigheter utan att ha fått tillräcklig hjälp. Därför vill Vänsterpartiet se en "haverikommission" varje gång en kvinna dödas. Den kan till exempel tillsättas av Socialstyrelsen och ska kartlägga vilka kontakter med myndigheter som skett och varför kvinnan inte fick tillräckligt skydd.

Peter Wallberg/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS