Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Efter livesända våldtäkten - så blev domen

Hundratals personer ska ha sett när en kvinna våldtogs under en livesändning på Facebook. Flera vittnen larmade polisen - som avbröt ytterligare en livesändning när de tog sig in i lägenheten. Tre misstänkta gärningsmän greps på platsen. Nu döms de.

Tidigt på morgonen den 22 januari i år larmade flera personer polisen efter att ha sett en livesänd våldtäkt i en sluten grupp, med över 60 000 medlemmar, på Facebook.
När polisen kom till lägenheten i Uppsala pågick ytterligare en livesändning, då en man stod och pratade med offret om vad hon precis utsatts för. Sedan avbröts sändningen av polisen.

Polisen tog hand om offret - en kvinna i 30-årsåldern. De tre männen som befann sig i bostaden greps och åtalades senare för inblandning i händelsen.

LÄS MER: Misstänkt våldtäkt filmades live på nätet

Utnyttjade kvinnans situation

Två av männen åtalades för våldtäkt. Åklagaren skrev i stämningsansökan att de båda männen "otillbörligt utnyttja att målsäganden på grund av trötthet och påverkan av alkohol och narkotika befann sig i en särskilt utsatt situation".

Den tredje mannen åtalades för medhjälp till våldtäkt alternativt underlåtenhet att avslöja våldtäkt. Åklagaren anser att han har "medverkat till gärningarna" genom att han var i samma rum eller i den lägenhet där våldtäkterna begicks. Han ska också ha "skrattat samt på nära håll filmat händelserna med sin mobiltelefon och sänt detta live eller ytterst kort tid efter våldtäkten på Facebook".

Dessutom ringde han inte 112 "trots att han hade en mobiltelefon i handen och gärningarna pågick under flera minuter och trots att han av flera personer blev direkt uppmanad att agera mot våldtäkterna". Och slutligen skriver åklagaren att han "i stället för att försöka avstyra eller ingripa mot gärningarna uppmuntrat gärningsmännen".

LÄS MER: Livesände våldtäkt på Facebook - misstänkta åtalas 

Röjde offrets identitet

Han åtalades också för grovt förtal för den andra livesändningen då han, enligt åklagare, "utsatt målsäganden för andras missaktning". Dessutom röjdes offrets identitet genom denna livesändning.

Samtliga åtalade, som är i 20- och 25-årsåldern, förnekar brott.

– Min klient har haft frivillig sex med kvinnan innan de påstådda våldtäkterna ska ha skett. Jag ser fram emot att rätten ska få se det bildmaterial som finns, det kommer att fria min klient, har Stefan Wallin, advokat som försvarar en av männen i 20-årsåldern sagt till DN.

Andreas Welin, försvarar mannen som misstänks för att ha filmat våldtäkten. Enligt han har den åtalade inte förstått att det hänt något brottsligt:
– Han har ju filmat en del saker men han bestrider att han skulle ha filmat något som han uppfattade som någon form av övergrepp. Och om man bara filmar ett skeende, är det verkligen fråga om medhjälp då? Det händer ju ändå, säger Andreas Welin till Expressen.

Dom i dag

Under rättegången visades filmen, det bakom stängda dörrar. I samband med att rättegången avslutades släpptes den yngsta mannen, som är åtalad för våldtäkt, på fri fot.

Nu har domen kommit. Uppsala tingsrätt dömer två av dem för våldtäkt, en av dem döms dessutom för medhjälp till våldtäkt. En tredje man döms för underlåtenhet att avslöja våldtäkt samt förtal.

Tingsrätten skriver att de anser att åklagaren lyckats bevisa att offret "på grund av mycket kraftig berusning och påverkan av narkotika befunnit sig i en särskilt utsatt situation vilket de tilltalade också måste ha insett. Två av dem har utnyttjat hennes tillstånd och haft samlag med henne". 

– Även om hon, på det sätt de tilltalade menar, har samtyckt till att ha samlag, är det inte möjligt för en person som befinner sig i en sådan utsatt situation att ge samtycke. De ska därför fällas till ansvar för våldtäkt, säger rättens ordförande Nils Pålbrant.

Samtliga får fängelsestraff. En av de som döms för våldtäkt får fängelse i två år och fyra månader. Den andre som döms för våldtäkt döms till fängelse i ett år, hans ålder har gjort att straffet reducerats med hälften. Den tredje mannen döms till fängelse i sex månader.

De ska också betala skadestånd till offret.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.