Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Efter larm: Fler köper svenskt griskött

Debatten om grisnäringen i Danmark har påverkat svenska konsumenter. Det konstaterar Livsmedelsföretagen som låtit undersöka saken.

Mer än hälften av de konsumenter som brukar köpa utländskt griskött säger sig ha påverkats av den senaste tidens debatt kring grisarnas levnadsförhållanden i den danska köttindustrin. Det visar en undersökning som Demoskop utfört på uppdrag av branschorganisationen Livsmedelsföretagen och där nära 1200 personer intervjuats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Av dem som själva uppgett att de påverkats av debatten säger 8 av 10 att de kommer att köpa mer svenskt griskött i fortsättningen. En del av de tillfrågade säger också att de ska köpa mindre kött framöver.

Bland svenska konsumenter är det enligt undersökningen ungefär 60 procent som brukar köpa utländskt griskött mer eller mindre ofta. De som påverkats mest av debatten och säger sig vilja ändra sitt köpbeteende i högre grad än andra är främst kvinnor och äldre. Enligt undersökningen är det bara några få procent av de tillfrågade som inte alls känner till debatten.

- Jag reagerar på hur snabbt det här har gått. Skälet till att så många uppmärksammat debatten är nog att det inte stannat vid hur djuren har det den här gången utan handlat mycket om hur antibiotika påverkar köttet och människorna. Men det är synd att just Danmark hamnat så i blickfånget eftersom de, näst Sverige, är ett av de länder som använder minst antibiotika, säger Marie Söderqvist, vd för Livsmedelsföretagen.

En av dem som tagit ställning i debatten är Ica-handlaren Andreas Gunrup som driver en butik i Sannegården. Han rensade ut allt färskt danskt fläskkött ur sortimentet efter att ha fått nog av rapporterna om brister i den danska djurhållningen. I mötet med kunderna märker han att debatten kring grisköttet satt spår.

- Ja, det är klart att det märks. Folk pratar om det nu och tycker att det är bra att vi ställer krav, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.