Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter Lööfs vändning – L ratar nya förslaget

Centerpartiet slopar hyreskravet för nya lägenheter och vill se ett förnyat budgetsamarbete med S, MP och L.
Beskedet applåderas av Stefan Löfven – men ratas av Liberalerna.
– C måste ta ställning till om de ska ansluta till borgerligheten eller vänstersidan, säger Mats Persson (L).

Efter att Stefan Löfven (S), som första statsminister någonsin, förlorade misstroendeomröstningen i riksdagen i måndags släpper nu Centerpartiet punkten om fri hyressättning i nyproduktion i januariavtalet. Det var den frågan som orsakade omröstningen då Vänsterpartiet anser att en sådan förändring skulle leda till kraftigt höjda hyror.

S, MP och V välkomnar beskedet

Stefan Löfven är positiv till Annie Lööfs besked om att släppa hyresförslaget.

– Jag välkomnar det besked som Annie Lööf nu ger. Det är konstruktivt och en väg framåt. Det är viktigt att fler partier nu agerar för landets bästa. Det är vi alltid beredda att göra, säger statsministern i en skriftlig kommentar till GP.

Även inrikesminister Mikael Damberg (S) välkomnar öppningen.

– Det är konstruktivt att C backar från den punkt som skapade mycket av den här oredan i svensk politik. De visar på en väg framåt och hur vi skulle kunna samarbeta och ytterst kunna avvärja ett extraval i Sverige, säger han.

Men från Liberalerna bemöttes beskedet med iskyla. Lööfs invit om att gå vidare i ett nytt budgetsamarbete med S, MP och C avfärdades omgående. Den ekonomisk-politiske talespersonen Mats Persson tycker att C i stället ska ansluta bakom en borgerlig regering.

– Det är det bästa för Sverige för att ta itu med skolan och lösa integrationsproblemen. Det är också att ta ansvar. Om C ansluter sig finns av allt att döma majoritet för en sådan regering. De måste ta ställning till om de ska ansluta till borgerligheten eller vänstersidan, säger han till GP.

Mikael Damberg framhåller att han hoppas L-ledaren Nyamko Sabuni ”förstår allvaret i situationen”.

– Hon har nu möjligheten att ta sig tid, värdera, fundera genom den här frågan inom sitt parti. Det skulle kunna lösa upp den här knuten och skapa mer normalitet.

”Anmärkningsvärt”

Nyligen deklarerade Sabuni att januariavtalet är dött för L och att man framöver kommer att verka för en borgerlig regering – utan röda linjer mot Sverigedemokraterna.

Märta Stenevi, Miljöpartiets språkrör, kallar L:s agerande för ”anmärkningsvärt” och ifrågasätter om partiet ens kan kallas liberalt längre.

– Ett liberalt parti som hellre sätter sig i förhandlingar utan gränsdragning mot ett högernationalistiskt parti, men inte kan komma till bordet i en regeringskris och sätta sig och diskutera med partier som fram till för några dagar sedan var samarbetspartier, säger Stenevi.

V: Positivt besked

Även Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar, som satte igång bollen som utlöste en regeringskris genom att vägra stötta januariavtalet med förslaget om fri hyressättning i nyproduktion, välkomnar Lööfs besked.

”Det är ett positivt besked för landets hyresgäster och alla tusentals människor som har skrivit på namnlistor, delat flygblad och kampanjat på alla sätt som gått under rådande läge.

Det är detta envetna arbete för rätten till bostäder som vanliga löntagare, barnfamiljer, ungdomar och pensionärer har råd med, som till sist burit frukt”, skriver hon i en kommentar till GP.

Det politiska läget är fortfarande svårt. Men jag är stolt över att ha varit delaktig i att Sveriges hyresgäster fått sin röst hörd.

Kritik från egna ungdomsförbundet

Lika populärt är dock inte Annie Lööfs besked hos Centerpartiets ungdomsförbund CUF. Ordföranden Réka Tolnai skriver på Twitter:

”Det här är ett oerhört dåligt sätt att försöka rädda en kris. Fri hyressättning på nyproduktion ska vara ett krav för att fortsatt tolerera Löfven. Centerpartiet måste stå upp för sin politik och hålla fast vid sina röda linjer.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.