Tillståndet för så kallad passiv insamling av pengar kostar 250 kronor, och kräver en giltig legitimation.
Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna, sticker inte under stol med att det handlar om att krångla till det för den som vill tigga.
-Vi byråkratiserar och försvårar. Vi får se vart det tar vägen. Jag hoppas att polisen kommer att tillämpa det så att ett nytt tillstånd behövs för varje dag, säger han till TT.
Men enligt Eskilstuna-Kuriren har tiggarna i centrala staden nu börjat sälja bär i stället.
-Det är inget oväntat alls, det hade vi räknat med. Det är så klart en rimlig reaktion på en förändring i förutsättningarna. Men sitter man och säljer utanför en butik blir nog butiksägaren snart yxtokig, säger Jansson.
Kallar det hyckleri
TT: Ska säljandet uppmuntras, eller är inställningen fortsatt att tiggarna inte ska vara kvar?
-Det är samma grundinställning. Det bottnar i att man är i en extremt utsatt och svår situation. Du har en stat som förtrycker dig, inte tar ansvar för dig och i princip jagar dig ibland, du lever i absolut fattigdom – det är det man måste komma åt. Man måste skilja på tiggeri och människor i nöd och hitta andra sätt att hjälpa dem.
Jansson kallar det hyckleri att så många engagerar sig mot regleringen, i stället för att engagera sig för att stötta tiggarna.
-För att vara lite syrlig – tänk om jätteengagemanget emot regleringen var lika stort som engagemanget i frågan om hur fruktansvärt det är att människor måste tigga? Var är den debatten?
Polisen handfallen
Polisen vet än så länge inte hur de ska hantera tiggarnas nya verksamhet med blåbärsförsäljningen. Enligt kommunpolisen Thomas Bergqvist jobbar deras verksjurist just nu med frågan.
-Än så länge har vi inte fått några nya direktiv, men vi processar detta i nuläget, säger han till Eskilstuna-Kuriren.
Även i Katrineholm infördes krav på tillstånd på torsdagen. Där berörde det, enligt Katrineholms-Kuriren , två kvinnor som tiggde i stadskärnan.
Efter att kommunen informerat dem på deras modersmål lämnade de helt enkelt sina platser, skriver tidningen.
Polisen har till uppgift att tolka och tillämpa kommunens nya regler. Polisen kan vid en kontroll välja att inte rapportera brottet, så kallad rapporteftergift. Men om rapport skrivs så blir straffet penningböter, som innebär ett fastlagt bötesbelopp på mellan 200 och 4 000 kronor, enligt ordningslagen.
Om inte förhör på platsen kan genomföras på grund av språkförbistringar så kan personen tas med till förhör med tolk. Då upprättas ett PM, som skickas till åklagare. Åklagaren beslutar om eventuellt bötesstraff. Beslutet ges i ett strafföreläggande, som skickas hem till personen.
Källa: Polisen
Kravet på tillstånd gäller vissa utpekade platser, och bygger på de lokala ordningsföreskrifterna. Tillståndet söks via nätet, eller direkt hos polisen.
Kostnaden för ett tillstånd är 250 kronor. Det kan gälla som längst i tre månader.
Den som ertappas att samla in pengar utan tillstånd kan få böter.
Polisen svarar för att bedöma tillståndsansökan, och att tillämpa reglerna.
Beslutet om tillståndskrav fattades av kommunfullmäktige i Eskilstuna i maj 2018. Frågan överklagades till länsstyrelsen, som valde att upphäva reglerna. Därefter överklagades ärendet till förvaltningsrätten, som upphävde länsstyrelsens avslag. Reglerna kunde därmed träda i kraft den 1 augusti 2019.
Källa: Eskilstuna kommun