Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Efter knivmordet - satte kniven i en till

Mannen högg ihjäl sin barndomsvän med en kniv. Med hjälp av sina vänner kunde han fly från platsen. I flera månader höll han sig sedan undan från polisen – och då satte han kniven i ytterligare en person. Nu döms mannen för mordet till fängelse i tio år.

Natten den 23 februari förra året larmades polisen till en adress i Helsingborg.
När polis och ambulans kom till platsen hittade de en man död.
Den man som larmat om mordet häktades misstänkt för brottet men det visade sig sedan att han bevittnat knivmordet – för att därefter själv blivit jagad och hotad av den verklige mördaren.

LÄS MER: Meddelandet efter mordet: "Jag högg ner honom"

"De går häftigt mot varandra"

Med hjälp av huvudvittnet kunde misstankarna i stället riktas mot en man i 20-årsåldern.
– Det blev en konfrontation mellan de här två direkt. Han, killen där säger typ: "Va fan gör du här?", eller någonting. Och de går häftigt mot varandra. Aggressivt, berättade vittnet om händelsen i förhör.
Då började polisens arbete med att spåra mannen i 20-årsåldern. De började avlyssna hans telefon och det ledde dem till Småland. Den sjätte juni häktades mannen i 20-årsåldern misstänkt för mordet.
– Jag förnekar att jag har dödat honom, har han sagt i förhör.
– (Offret) var en vän till mig, berättade han för polisen.

Påstår att han blev attackerad

Till en början påstod han att han inte varit på brottsplatsen, men sedan ändrade han sin version och påstår att han agerat i självförsvar.
– Han går mot mig hastigt, alltså i attack, har han sagt och påstått att den nu döda mannen hade ett spetsigt föremål i handen.
I ett meddelande som den mordåtalade ska ha skickat efter händelsen ska han ha skrivit "jag högg ner han".

LÄS MER: Jagades av misstänkte mördaren - blev själv häktad 

"Högst anmärkningsvärt"

Under tiden som han höll sig borta från polisen, högg han en ny person med kniv.
– Det högst anmärkningsvärt att han tre veckor senare, som jag påstår i alla fall, sätter kniven i en annan person, har vice chefsåklagare Thomas Elofsson sagt tidigare.
Mannen i 20-årsåldern åtalades för mordet och mordförsöket som han utförde under sin tid på flykt, men han också åtalades för ytterligare ett mordförsök som inträffade i maj 2015.

LÄS MER: Brand i misstänkte mördarens bostad 

Mordoffret hotades innan sin död

Dessutom åtalades han för tre fall av olaga hot.
Ett av offren är huvudvittnet. Vittnet har berättat att han efter mordet själv jagades av knivmannen. På sin flykt ska han ha snubblat och då kom den åtalade fram till honom.
– Jag trodde typ jag skulle dö då, började han och fortsatte:
– Han satte kniven mot halsen på mig och hotade mig.
Vittnet berättade att mannen sa något i stil med: "Du vet inte vem du bråkar med. Du ska få som fan för detta".
Ett annat offer för ett av de olaga hoten var mordoffret. Mordoffret ska enligt åklagarens misstankar ha hotats bara några dagar innan sin död. Detta kan ligga bakom mordet, tror åklagaren.
– Jag misstänker ett hämndmotiv. Jag påstår att han ska ha knivhotat (offret) och det finns uppgifter som gör gällande att (offret) trots detta skulle ha slagit ner (den mordåtalade) vid det tillfället fyra dagar tidigare och då tagit en del narkotika från honom, har Thomas Elofsson sagt.

LÄS MER: Gömde sig efter misstänkt knivmord - knivhögg en man till

Vännerna hjälpte honom att fly

Ytterligare två personer åtalades i samband med mordet. De misstänks för skyddande av brottsling, grovt brott, och ska ha hjälpt mannen att fly. En av kompisarna lät under flera veckor mördaren gömma sig i kompisens bostad.

Rättegången i målet hölls under vintern och nu har tingsrätten dömt mannen till fängelse i tio år för mord. Mannen döms också för två fall av grov misshandel, två fall av grovt olaga hot och ett fall av olaga hot.
– Åklagaren har motbevisat påståendet om att den nu avlidne mannen skulle ha attackerat mannen i 20-årsåldern med en skruvmejsel och mannen i 20-årsåldern har därmed inte varit i en nödvärnssituation, säger rådmannen Karoline Fridolf.

Tingsrätten skriver att de har tagit hänsyn till mannens ålder när de bestämt fängelsestraffets längd. "Enligt lag ska alltid en reduktion av straffvärdet göras för personer som har begått brott innan de har fyllt 21 år". 

En bekant till mannen döms för grovt skyddande av brottsling till skyddstillsyn med samhällstjänst i 140 timmar. En av de två frikänns helt, eftersom tingsrätten inte anser att åklagaren har bevisat att de i samband med att de hämtade mannen i 20-årsåldern hade gjort något brottsligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.