Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Claudio Bresciani/TT
Bild: Claudio Bresciani/TT

Efter GP:s granskning: Lööf vill se handlingskraft

Efter GP:s granskning av djurrättsaktivisternas terror vill Centerns Annie Lööf se tuffare tag mot hoten och våldet mot Sveriges lantbrukare.
– Jag förväntar mig att Sveriges nya regering snarast möjligt visar handlingskraft, säger hon.

Under årets första partiledardebatt i riksdagen tog Centerpartiets Annie Lööf tillfälle i akt att kommentera det som framkommit i GP:s senaste granskning av djurrättsaktivisterna.

LÄS MER: Här är aktivisterna som sprider hot mot svenska bönder

– Diskussionerna om vilket samhälle som vi vill ha och kampen för ett öppet och tolerant Sverige måste föras varje dag. Det visar tyvärr inte minst de oacceptabla hot och övergrepp som riktats mot Sveriges lantbrukare och som eskalerat de senaste åren, sa hon bland annat i sitt anförande.

Hon räknade sedan upp ett flertal exempel och situationer där lantbrukare hotats och trakasserats.

– Militanta djurrättsaktivister har passerat alla gränser. De ägnar sig åt brottslig verksamhet som snarare för tankarna till terror.

Efterfrågar konkreta åtgärder

Nu vill Centerpartiledaren se ett politiskt agerande för att få stopp på det hon kallar "avskyvärda handlingar".

– Här har samhället och inte minst politiken ett väldigt stort ansvar. Att agera, att såväl hitta och straffa de som begår dessa avskyvärda handlingar. Men också se till att svenska lantbrukare kan känna sig trygga och uppbackade av samhället. Vi behöver från politikens sida agera snabbt och kraftfullt. Se till att rättsväsendet har de resurser som krävs för att stoppa detta.

Hon berättade vidare att Centerpartiet föreslagit konkreta åtgärder för att möta problemet. Som exempel nämnde hon förslag om att stoppa medel till våldsbejakande organisationer, men också införa särskild brottskod för djurrättsrelaterad brottslighet.

– Jag förväntar mig att Sveriges nya regering snarast möjligt visar handlingskraft. Vi behöver konkreta åtgärder för hur vi stoppar hoten och våldet mot svenska lantbrukare. Hur vi värnar demokratin och tryggheten för alla.

Fridolin: Vill samtala över blockgränsen

Även Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin tog upp GP:s granskning i sitt tal. Där menade han att Centerpartiet och Miljöpartiet visserligen har olika syn i vissa frågor, men att man är redo att föra samtal över blockgränserna med anledning av terrorn mot bönderna.

– De brott vi nu läser om är vedervärdiga. Det är avgörande att polis och politik tar sitt ansvar. Och jag vill som representant för ett av regeringspartierna intyga att vi är beredda att mötas om hur vi kan göra mer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.