Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Efter flera års rädsla för exmaken mördades sambon

Några dagar före jul förra året kom en man in i en bostad i Bollnäs och högg ihjäl en man i 55-årsåldern som låg i soffan och tittade på tv. Ett barn och en tonåring såg mordet och kunde peka ut den skyldige - en släkting till Fadime Sahindal. Nu döms mannen till fängelse på livstid.

Mannen i 45-årsåldern ljög i rätten om att det var han som dödade sin släkting Fadime Sahindal år 2002. Men han blev inte trodd utan dömdes för skyddande av brottsling. Istället dömdes Fadimes pappa till livstids fängelse för det mycket uppmärksammade hedersmordet.

Nu är mannen i 45-årsåldern återigen aktuell i en mordutredning - där domen meddelas på måndagen.

LÄS MER: Dömd i Fadimemål misstänkt för mord 

Barn vittne till mordet

Den 17 december förra året kom ett larm till polisen om att en man i 55-årsåldern hade knivskadats svårt i en bostad i Bollnäs.
– Vi skickade dit flera patruller och när vi anlände hittades mannen livlös. Även ambulans kom till platsen men då var mannen redan död, sa Daniel Ågren vid polisen i region mitt i samband med händelsen.

Mordet bevittnades av ett litet barn och en tonåring. De pekade ut mördaren som Fadimes släkting och redan efter en dryg timma kunde mannen gripas.

I åtalet som senare lämnades in skrev kammaråklagare Birgitta Fernlund att en "försvårande omständighet är att brottet varit ägnat att skada tryggheten och tilliten hos ett barn i dess förhållande till närstående person".
– Det är ett litet barn och en tonåring som har bevittnat det här brottet. Det är en försvårande omständighet att så unga människor får se något sådant här, sa då Birgitta Fernlund.

LÄS MER: Man knivmördad inför flera barn 

Klassisk svartsjuka

Den mördade mannen hade en relation med mannen i 45-årsålderns exfrun.
– Vi bedömer att motivet i huvudsak är ren klassisk svartsjuka och kontrollbehov från en man som inte klarar av att se att hans kvinna går vidare in i en ny relation. Det går inte att utesluta att det finns ett visst hedersmotiv bakom det hela men vi anser inte att det spelar en framträdande roll. Det har inte sådana klassiska kännetecken som hedersvåld ofta har, att det är en hel familj som står bakom, har Birgitta Fernlund sagt.

I förundersökningen framgår att familjen känt sig hotade av den nu åtalade mannen i flera år.
– Jag har levt med rädslan i fem år, sedan jag träffade (offret), säger kvinnan i polisförhör och fortsätter.
– Jag har anmält honom många, många gånger.

Hon berättar att han också ska ha hotat flera släktingar till henne. Mannen har också dömts för att ha hotat närstående till kvinnan. 
– Han säger: "jag kommer döda", berättar kvinnan om hoten.
– Han skulle ta mina närmaste som jag älskar, säger hon också.

LÄS MER: Mördades framför ögonen på två barn

Nekar till brott

Mannen har förnekat brott och sagt att han inte ens var på brottsplatsen men att han var i staden för att hälsa på en släkting.

Men när rättegången avslutades meddelade rätten att bevisningen är övertygande - det var mannen i 45-årsåldern som mördade mannen. Han fick därefter genomgå en rättspsykiatrisk undersökning som visade att han inte led av en allvarlig psykisk störning.

Och nu döms mannen till fängelse på livstid.

Tingsrätten skriver att det är bevisat att det är uteslutet att någon annan är Fadimes släkting mördade mannen. De konstaterar att den dömde mannen haft motiv att döda offret. Dessutom konstaterar de att han förberett sig för mordet under flera månader genom att få en knivslida omgjord så att det gick att bära en kniv dolt, han samlade in bilder på mannen och sökte på sin exfru och sambon på nätet.

Rätten konstaterar att offret varit helt skyddslös och det faktum att ett barn såg mordet anses vara den mest försvårande omständigheten. Detta tillsammans med den noggranna planeringen och att han hade avsiktsuppsåt gör att de anser att han ska dömas till fängelse på livstid.

LÄS MER: Kvinnan om hoten före mordet: "Han skulle ta mina närmaste"

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.