Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/11

Efter flera års kamp - Hells Angels har lämnat klubbhuset

Karlstad kommuns mångåriga, och kostsamma, kamp mot Hells Angels har gett resultat. Nu har den kriminella mc-klubben lämnat klubblokalen Härtsöga. – De har tagit ner sin skylt och det är i den världen, som jag förstår det på polisen, ett tydlighetstecken att de inte finns på plats längre, säger Per-Anders Bergman på kommunen.

Hells Angels mc Karlstad har haft sin klubblokal på gården Härtsöga utanför Karlstad i ungefär sex år. Under flera år har kommunen kämpat för att bli av med dem i en kamp som kostat skattebetalarna flera miljoner.
– Den här typen av grupperingar, det kan vara annan organiserad brottslighet överhuvudtaget, den jobbar vi emot var den än finns. Det är en polisiär fråga i grunden men demokratin - de politiska partierna och kommunen - kommer att fortsätta jobba mot det. Det gäller inte bara Karlstad, det gäller alla kommuner i Värmland, har kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) sagt tidigare.

LÄS MER: Hells Angels förlorade i rätten 

Köpte klubbhuset

Våren 2013 köpte kommunen gården på exekutiv auktion för 3,1 miljoner kronor - vilket innebar att de fick Hells Angels som hyresgäster. Planen var att vräka dem men en mening blev kommunens fall. I handlingarna glömde kommunen skriva att hyresgästen kan begära medling i hyresnämnden.

Fallet gick hela vägen upp i Högsta Domstolen och slutade med att Hells Angels fick rätt - uppsägningen var ogiltig.

Men samtidigt pågick även en annan rättsprocess mellan parterna rörande försäkringen av lokalen. Kommunen menar att det är Hells Angels uppgift, som hyresgäster, att teckna en försäkring. Hells Angels påstår att de försökt att få fastigheten försäkrad utan att lyckas.
Kommunen har också försökt försäkra fastigheten och har inte heller lyckats.

Fallet gick till domstol och i både tingsrätten och hovrätten vann kommunen och de fick därmed rätt att vräka Hells Angels.

LÄS MER: Kommunen får vräka Hells Angels 

Kvar i Karlstad

För kommunen var hovrättens dom ett glädjande besked.
– Från min sida utgår jag nu från att de lämnar de här lokalerna, det är det som det handlar om, säger Per-Samuel Nisser, kommunstyrelsens ordförande och kallar det "en seger för demokratin".

Hells Angels advokat, Ismo Salmi, sa dock att detta inte innebär att Hells Angels skulle lämna Karlstad.

LÄS MER: De hemliga lagarna som råder inom Hells Angels

Lämnat lokalen

Och nu har klubben lämnat Härtsöga, som lokala medier tidigare rapporterat om. Hyran var betald till och med sista april.
– Den första maj var de inte kvar. De har tagit ner sin skylt och det är i den världen, som jag förstår det på polisen, ett tydlighetstecken att de inte finns på plats längre, berättar Per-Anders Bergman, tf chef på teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstad.

När personal från kommunen åkte ut till gården i mitten av förra veckan hade de poliser med sig.
– Vi fattade ett beslut att vi inte tyckte att det var lämpligt, ur arbetsmiljösynpunkt, att de åkte dit själva eftersom vi inte visste om de fanns kvar eller inte. Då tyckte vi att det var bättre att de hade tagit med sig polisen som skulle kunna ta diskussionen om det hade funnits någon där och då hade vi backat tillbaka. Det var en ren säkerhetsåtgärd som visade sig vara helt obehövlig men det visste vi inte, säger Per-Anders Bergman.

Dialog med HA-advokat

I vilket skick var lokalen?
– Vi gick och tittade utvändigt. Den rapporten jag fått är att det fanns en del låsta utrymmen där vi inte kom in, dit vi inte hade nycklar. Våra advokater har en dialog med deras advokat hur vi ska få tillgång till låsta utrymmen.

Vad händer nu?
– Nu kommer vi gå in och titta på fastighetens skick och se vad vi kan göra med den. Även om vi har ägt fastigheten i tre år så har vi inte haft tillgång till den. Sedan ska vi titta på hur vi ska nyttja den. Det beror på skicket på fastigheten men vi har folk som ringer och frågar om de får hyra fastigheten men det passar vi på än så länge, säger Per-Anders Bergman och fortsätter.
– Här har vi köpt en fastighet osedd egentligen och huvudsyftet med förvärvet var ju inte att förvärva just den här fastigheten utan det var ju egentligen att polisen gjorde bedömningen att vi inte vill ha Hells Angels kvar i fastigheten så på så sätt är det en väldigt speciell fastighetsaffär.

"Positivt"

På kommunen är man nöjda med att deras arbete gett resultat.
– Det har ju pågått i rätt många år, det var fyra år sedan allt började, men det är naturligtvis väldigt positivt att vi har kommit hit och att de nu har flyttat ut. Det ger en signalen till den här typen av personer och grupper att det inte är så bekvämt att vara i Karlstad och Värmland. Karlstadsborna ser och uppskattar att det offentliga jobbar mot den här typen av grupperingar så det är positivt ur den aspekten också, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlstad.

Han berättar att de inte fått signalen om att de etablerat sig någon annanstans, än.
– Om det är i Karlstad eller någon annanstans i Värmland - om polisen vill får vi försöka hjälpas åt att motarbeta dem på annat sätt, säger Nisser.

Hoppas att Hells Angels försvagas

Polisen vet inte var Hells Angels är nu:
– Vi vet att de har flyttat, men vart de har flyttat det vet vi inte, säger Carina Hertzberg, kanslichef och ställföreträdande polisområdeschef i Värmland.

Vad betyder det för Hells Angels att de nu inte har kvar sin klubblokal, enligt er uppfattning?
– Det är klart att om de inte har någonstans att ta vägen så torde det påverka deras möjlighet att utveckla den verksamhet de har haft och det är klart att det är bättre om den försvagas. Men vi har ingen uppfattning än så länge. Om några månader kanske vi vet mer, säger Carina Hertzberg.

Inte heller den advokat som representerat Hells Angels i rättsprocessen säger sig veta vart de har flyttat.
– Jag har ingen aning. Ärendet är avslutat för min del, säger Ismo Salmi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.