Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Från och med i dag eller i morgon är det i många län tillåtet att grilla på tomten igen. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Efter förbudet: Tillåtet att grilla igen

Många kan nu plocka fram och tända grillen i trädgården igen. Detta efter att flera länsstyrelser fattat beslut om att lätta på det skärpta eldningsförbudet som infördes för en vecka sedan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det har inte regnat så mycket, men varit desto fuktigare och det gör att brandrisken har minskat. Det ser betydligt bättre ut nu än i förra veckan, säger Karl-Johan Daleen, räddningschef i Kalmar kommun.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) drog på måndagen också tillbaka sin uppmaning till kommuner och länsstyrelser om skärpt eldningsförbud.

I Kalmar län blir det därmed tillåtet att starta alla typer av grillar – även stormkök och liknande – utomhus. Däremot kvarstår det generella eldningsförbudet.

- Det är fortfarande väldigt torrt och man ska fortfarande vara väldigt försiktig. Och du är alltid ansvarig för dina handlingar, säger Karl-Johan Daleen.

Även boende i bland annat länen Norrbotten, Västernorrland, Västmanland, Södermanland och Stockholm får grilla på tomten från och med måndag kväll. I Västerbotten hävs förbudet på tisdag. Boende i Örebro avråds fortsatt från att grilla.