Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Efter beslutet: "Jag vill inte befinna mig gravid på vinterväglag"

Gravida Sandra Nolén, 28, är orolig över att behöva föda utan professionell hjälp. Efter beskedet om att BB i Sollefteå lägger ner i månadsskiftet får många gravida göra långa resor. – Vad ska en taxichaufför eller en pappa kunna göra när det blir komplikationer, säger hon.

I slutet av oktober 2016 fattades beslut om nedläggning av BB-kliniken i Sollefteå. Beslutet är del i ett sparbeting på 160 miljoner kronor för specialistvården i Västernorrlands landsting. Från och med den 1 februari så kommer de gravida i Sollefteå behöva göra långa resor till antingen Sundsvall eller Örnsköldsvik. En av de som drabbas av beslutet är Sandra Nolén, som är gravid i vecka 32.

– Det har förändrat planeringen helt och hållet. Innan levde jag på trygghet och då hade jag ändå sju mil. Men då visste jag att det fanns här och behövde inte fundera mer, säger hon.

Som Expressen tidigare rapporterat behöver nu Sandra Nolén och andra gravida i orten oroa sig över vilken årstid det är och i vilket skick vägarna är. Senast förra året var vägen till Örnsköldsvik avstängd på grund av halka.

– Det handlar mycket om vad som händer på vägen, när man inte har hjälp, säger Sandra Nolén.

Kräktes varje dag

Nu har hon i stället drygt tolv mil till de närmaste BB-klinikerna som ligger i Sundsvall och Örnsköldsvik, värst har det de gravida som befinner sig i småbyar och kan behöva resa uppemot 20 mil enkelväg. Under sin förra graviditet drabbades Sandra Nolén av hyperemesis gravidarum, den svåraste formen av illamående under graviditet som varje år drabbar mindre än två procent. Då kräktes hon varje dag i fyra månader. 

– Man spyr och spyr, och har svårt att hålla kvar vätska i kroppen. Det är som en fyra månaders lång kräksjuka, säger hon och fortsätter.

– Hade dom lagt ner BB då hade jag behövt åka till Örnsköldsvik hela tiden för att få hjälp att komma på fötter igen, menar hon.

"Allt är nytt"

På BB i Sollefteå känner hon till personalen och lokalen väl, men nu kommer hon i stället att behöva oroa sig över helt nya lokaler och människor.

– Det behöver ju inte betyda att man inte litar på deras kunskap, men allt är nytt. Vad händer om det blir för mycket tryck på Sundsvall och Örnsköldsvik, behöver man byta platser då, undrar hon. 

Inledningsvis blev Sandra Nolén tilldelad en plats i Örnsköldsvik, men då hennes mans körkort inte är giltigt i Sverige valde hon istället att byta till Sundsvall där hennes mamma är bosatt. Där kommer hon kunna installera sig och ha närmre till kliniken. 

– Vi ska försöka vara tillsammans så just nu håller vi på att försöka lösa hans körkort, men jag vill inte befinna mig gravid på vinterväglag. Jag hade hållit mig till plan B ändå, säger hon. 

Kommer hållas utbildningar

Just nu är hon mest besviken över det faktum att det inte anses patientsäkert nog på BB i Sollefteå, då det är för få födslar. Detta trots att avdelningen rankats högt i Sverige på listan från Dagens Medicin och många gravida har åkt till Sollefteå från andra städer för att föda.

Framöver kommer det hållas utbildningar för att förbereda de gravida inför vad som kan hända och inför eventuell födsel i bil. Sandra Nolén menar att man aldrig kan lära sig hur det ska vara att föda i bil utan att det snarare handlar om att möta upp deras oro inför vad det kan innebära. 

– Det finns ensamstående mammor, som kanske måste förlita sig på en taxichaufför. Det sätter oss i en farlig situation, jag menar vad ska en taxichaufför eller en pappa kunna göra när det blir komplikationer och behövs professionell hjälp, säger hon. 

"Känner mig lugn"

En av de som lade en avgörande röst för beslutet att lägga ner var Ewa Back (S), ordförande för landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd i Västernorrland. 

Till Expressen säger hon:

– Jag har en majoritet i fullmäktige bakom. Jag känner mig ganska lugn när jag ser vilka som röstade för, en gynekolog och en erfaren barnmorska. De tyckte att det var rätt ur ett patientsäkerhetsperspektiv.

– I grunden handlar det om det är lågt födelsetal i Sollefteå, en födsel per dygn i snitt. Det gör att det är svårigheter att bemanna på läkarsidan och det är en lång rad läkarkompetenser som måste finnas för att garantera säkerheten.

GP söker Ewa Back.

   

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.