Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hanif Bali, riksdagsledamot för Moderaterna. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Hanif Bali, riksdagsledamot för Moderaterna. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Efter anklagelserna mot Bali – nu bryter flickan tystnaden

Hanif Bali har tagit time-out efter anklagelserna om olämpligt sexuellt beteende. En förundersökning har inletts. Nu berättar flickan bakom anmälan sin version av hur kontakterna med riksdagsledamoten såg ut.
– Han började långsamt och på ett manipulativt sätt försöka få mig att göra saker som jag inte var helt bekväm med, säger hon till Sydsvenskan.

Hanif Bali anmäldes först internt i partiet av flickan för att på olika sätt ha betett sig olämpligt mot en flicka. Hon var 15 år då kontakten mellan henne och Bali inleddes och hon är själv aktiv inom MUF, Moderata Ungdomsförbundet.

Sedan dess har Moderaterna inlett en egen utredning, som sedan sattes på paus för att avvakta en eventuell rättslig utredning. Hanif Bali har polisanmälts, bland annat av den nu 17-åriga flickan. Under fredagen meddelade särskilda åklagarkammaren att en förundersökning inleds. Under dagen har Hanif Bali också meddelat att han tar en paus från politiken.

”Detta är på inget sätt ett erkännande av skuld i de anklagelser som riktats mot honom utan en rutinåtgärd” skriver Moderaternas partisekreterare Tobias Billström i en kommentar till Ekot.

LÄS MER: Förundersökning inleds mot Hanif Bali – tar paus från politiken

Kontakt sedan 2019

Under fredagen valde också den 17-åriga flickan att berätta sin version av det inträffade i en intervju med Sydsvenskan. Hon och Hanif Bali fick kontakt i slutet av 2019, när hon gick i högstadiet.

– Det började som en mer vänskaplig relation, där han bland annat hjälpte mig med saker som skolan. Sedan började vi träffas. Han började långsamt och på ett manipulativt sätt försöka få mig att göra saker som jag inte var helt bekväm med.

Hanif Bali och flickan har haft kontakt via sociala medier och telefon och har dessutom träffats tre gånger i olika sammanhang. Det är båda parter överens om. Den sista gången var under sommarlovet 2020. Enligt flickan var hon hemma hos Hanif Bali och tittade på en serie i hans soffa när riksdagsledamoten gjorde ”närmanden”.

LÄS MER: M pausar utredning om Bali

Enligt flickan har Hanif Bali även lovat henne att de ska åka till Prag när hon fyllde 18 och att han, med sin stora följarskara i sociala medier, skulle hjälpa henne i politiken och att få en plats i kommunfullmäktige, om hon valde att kandidera.

– Jag blev ju smickrad över att han var intresserad av mig på det sättet men jag var liksom inte kär i honom. Det var mer att jag kände att jag behövde ha honom i mitt liv med tanke på att han lovade mig så mycket och så.

Bland annat ska Hanif Bali ha ”superlikeat” den då 16-åriga flickan på Tinder. För att ge stöd åt det påståendet får Sydsvenskans reportrar se flickans telefon.

Bali nekar bestämt

Hanif Bali har själv tillbakavisat anklagelserna i flera intervjuer och även i ett långt inlägg på Facebook.

”Jag vill först och främst säga att jag tillbakavisar de påståenden som riktas mot mig om opassande beteende mot en yngre parti/MUF-medlem. Många har genom åren tyckt att jag är en kontroversiell person med förföljelse, skadegörelse och mordhot som följd. Men detta har varit det värsta jag blivit utsatt för”, skriver han i inlägget.

Enligt Hanif Bali hade de båda en vänskaplig relation där han försökte hjälpa henne. Men däremot är han ångerfull att han inte direkt avslutade relationen när flickan, enligt Bali, började göra närmanden. Till slut valde ändå Hanif Bali att avsluta kontakterna.

”När hon fortsatte höra av sig valde jag att ytterligare en gång be henne om att sluta kontakta mig, denna gång på ett bryskare sätt. Hon bad då om ursäkt, lovade att det inte skulle ske igen varpå jag spärrade hennes nummer och blockerade henne på sociala medier.”

LÄS MER: Hanif Bali (M) nekar till olämplig sexuell kontakt: ”Gott om bevis”

Där går uppgifterna isär mellan Hanif Bali och flickan. Enligt 17-åringen blockade Bali henne på Instagram men hon blockade honom på Snapchat och på Facebook var de båda vänner fram tills nyligen.

Hanif Bali har också efterlyst att flickan gör en polisanmälan så att saken kan bli ordentligt utredd och för att ge honom en chans att bli rentvådd.

”Jag har gott om bevis som visar att jag är oskyldig till det jag anklagats för och att detta snarare rör sig om en komplott av meningsmotståndare där en ung person fått agera som bricka i spelet.” skriver Hanif Bali i inlägget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.