Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Naturistförbund har för första gången valt en kvinna som ordförande. Arkivbild.

Efter 61 år – kvinna ska leda naturisterna

Sveriges Naturistförbund har tagit ett historiskt beslut – Malin Arlinder-Ekberg blir förbundets första kvinnliga ordförande. Det behövs fler yngre naturister och fler kvinnliga medlemmar, anser hon.

I helgen sammanträder Naturistförbundet i Lyckebo utanför Umeå där Malin Arlinder-Ekberg valts till ny ordförande, rapporterar SVT. En position som hittills enbart innehafts av män sedan starten den 11 augusti 1957.

- Det känns ganska bra, förhoppningsvis får jag nu chansen att få in fler kvinnor i föreningarna, för det är än så länge en mansdominerad värld, säger Malin Arlinder-Ekberg till TT.

Som längst har en ordförande suttit i 38 år, men numera väljs en person till uppdraget vartannat år.

Siktar på de yngre

Malin Arlinder-Ekberg tar sikte på framtiden. Att värva nya generationer är nästa steg för förbundet, anser hon.

- I dag har vi 2 496 medlemmar totalt, vi har sjunkit lite de senaste åren. Många är pensionärer som varit medlemmar sedan trettioårsåldern, vi måste föryngra naturismen. Men det är svårt i den utseendefixerade värld vi lever i där inte ens bröstvårtan får visas.

Sommartid är det relativt lätt att vara naturist i Sverige. Ett antal stränder och campingar riktar sig till naturister, och dessutom reser många utomlands. Men på vintern blir det knepigare.

- Vintertid är det mera inomhus, då bastar man en gång i månaden eller hyr simhallar, firar lucia och så vidare, säger Malin Arlinder-Ekberg.

Ska bli flera

Sveriges Naturistförbund består i dagsläget av sjutton föreningar, men det ska det bli ändring på, lovar Malin Arlinder-Ekberg:

- Jag kommer kämpa för är att få in fler medlemmar och föreningar. Det finns en del föreningar som inte är med i förbundet. Vi är inte starkare än antalet vi är.

TT: Hur ska du fira ordförandeposten?

- Vi avslutar riksmötet i dag med fest.