Efter 13 år - Kaj Linna släpps fri

ANNONS
|

Det var en kväll i april 2004 som två bröder misshandlades på en gård i Kalamark utanför Piteå. Den äldre av bröderna var ute i ladugården och matade djuren när han överfölls och misshandlades svårt. Han ska även ha bundits och fått tunga säckar över sig. Han fick så allvarliga skador att han dog.

Mördaren fortsatte sedan in i boningshuset. Här misshandlades och hotades den yngre brodern. Han skadades svårt. Innan gärningsmannen försvann från platsen stal han några tusen kronor från bröderna. Först efter drygt ett och ett halvt dygn hittades bröderna.

Dömdes till livstid

Ett år senare dömdes Kaj Linna mot sitt nekande för dådet. Han fick fängelse på livstid. En man som nu är i 45-årsåldernpekade ut Kaj Linna som mördare och hans uppgifter låg till grund för de fällande domarna.

Enligt huvudvittnets första uppgifter hade Kaj Linna berättat om en planerad stöt mot bröderna som ryktades ha gott om pengar. Huvudvittnet påstod att han ska ha försök få Kaj Linna på andra tankar och de ska ha åkt på en, vad som kallats "avvärjningsresa" dagen innan mordet. Men det har, efter att flera journalister granskat fallet, kommit fram nya uppgifter om den så kallade "avvärjningsresan".

Nya uppgifter från huvudvittnet ledde till resning

Några av de som granskat fallet är Anton Berg och Martin Johnson med poddcasten "Spår". De pratade då med huvudvittnet och på band fångade duon då hur han ändrade sina uppgifter och kom med helt nya uppgifter. När Kaj Linna för tredje gången lämnade in en resningsansökan beviljades den av Högsta Domstolen.

I ett pressmeddelande skrev HD att det kommit in nya uppgifter och nytt material som ska visa att huvudvittnet nu lämnar uppgifter som avviker från uppgifter som han tidigare lämnat. Huvudvittnets uppgifter har varit avgörande för den fällande domen. I och med osäkerheten kring uppgifterna anser HD att de nya uppgifterna "får betydelse för bevisvärdet av hans utsaga".

De fortsatte: "Det finns därför mot bakgrund av vad som har kommit fram synnerliga skäl att på nytt pröva frågan om den dömde mannen har begått brotten".

Rättegången togs om och på tisdagen avslutades. Och nu kommer beskedet frånhovrätten för övre Norrland att Kaj Linna släpps på fri fot i väntan på dom, skriver hovrätten i ett pressmeddelande. Beslutet fattades efter att rätten höll enskild överläggning.

– Jag är glad, jag vet inte vad jag ska säga. Nu är det äntligen över, var hans första ord i frihet skriver Aftonbladet.

Domen kommer att meddelas den 15 juni.

ANNONS