Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Efter översvämningar - bäverjakt tillåts

Bävrar är oförargliga - på avstånd. I Skövde orsakar de svåra översvämningar, och länsstyrelsen har nu gett tillstånd att skjuta dem.

De flesta av oss har aldrig sett en bäver ute i naturen. I Skövde behöver man inte ens lämna stan. Flera gånger per år har en bäverfamilj orsakat svåra översvämningar på idrottsplaner och vägar i Aspö-området. Nu räcker det inte längre att riva dämmen vid kulvertar, och därför har kommunen ansökt om att få skjuta bävrarna - helst hela familjen på fem-sex individer. Och man vill inte vänta tills djuret får jagas allmänt den 1 oktober.

Länsstyrelsen har gett tillstånd till jakt, men inte på alla bävrarna.

- Vi har gett tillstånd till att skjuta ett vuxet djur samt eventuella årsungar, säger jakthandläggaren Barbro Burman.

Mest på landsbygden

Hittills i år har man haft cirka tio sådana ärenden. Men de flesta är på landsbygden. Antingen vid en mindre väg där folk som bor längre in inte kommer ut på grund av översvämning, eller ute på åkermark.

- De bygger gärna i kanaler och då pressas vattnet upp genom täckdikningsrören ut på åkermarken, säger Jägarförbundets Erik "Ludde" Berggren.

Enligt honom har bäverstammen ökat successivt de senaste 30 åren.

- I dag har vi bäver i hela Västra Götaland. Även i många områden där vi aldrig har haft bäver tidigare, som mitt ute på slätten i Falbygden, berättar han.

Den ordinarie jakttiden för bäver är 1 oktober till 10 maj, och större delen av jakten sker från slutet av april. Det rör sig om vaktjakt, det vill säga jägaren sitter och vaktar på att djuret ska dyka upp och skjuter. Men det finns också de som jobbar med särskilda slagfällor. Dessa krävs det dock både särskild utbildning och tillstånd för. Många jägare tar vara både på djurets päls och tänder.

Bäver väcker blandade känslor, enligt Erik "Ludde" Berggren. Ingen drömmer väl om översvämning, men:

- För den naturintresserade skapar ju bävern våtmarker som naturligtvis är bra för en rad andra arter, som insekter och fåglar, konstaterar han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.