”Vi kommer att få uppdaterade vaccin i september-oktober,” säger Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.
”Vi kommer att få uppdaterade vaccin i september-oktober,” säger Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Effektivare vaccin mot deltavarianten i Sverige till hösten

Deltamutationen av coronaviruset tar över mer och mer i Europa och sprider sig även i Sverige. I flera regioner har mutationen nu blivit det dominerande coronaviruset. Men enligt Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, kommer ett uppdaterat vaccin som är mer effektivt mot deltavarianten att levereras till Sverige i höst.

ANNONS
|

Deltavarianten av coronaviruset, den som först upptäcktes i Indien, är nu den dominerande mutationen av coronaviruset i flera svenska regioner, rapporterar SVT Nyheter. Och enligt flera smittskyddsläkare som tv-kanalen har pratat med kommer mutationen att dominera i Sverige framöver.

I region Stockholm och Kronoberg har var tredje nu smittad person drabbats av deltavarianten. I Blekinge och Uppsala är det hälften av fallen som rör sig om delta och i Värmland är varianten helt dominerande, där 90 procent av fallen visar sig vara deltamutationen.

Men Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger nu till Ekot att Sverige kommer att få uppdaterade vaccindoser, som kommer att bita bättre på deltavarianten, levererade i höst.

ANNONS

LÄS MER:Kaliforniska virusvarianten tycks kringgå vaccinet

LÄS MER:Regionen satsar på att få fler i förorten att vaccinera sig

LÄS MER:Hit kommer mer vaccin i Västra Götaland – efter höga bokningstrycket

Effektiv mot allvarlig sjukdom

– Vi kommer att få uppdaterade vaccin i september-oktober. Både Pfizers och Modernas, som har mRNA-vaccin, jobbar nu för fullt så att vi kan ha med mutationerna som sprider sig över världen, säger han till Ekot.

Enligt siffror från folkhälsomyndigheten i Israel är vaccinens effektivitet mot deltamutationen sämre än gentemot tidigare varianter. Men enligt Richard Bergström hindrar vaccinen fortfarande effektivt mot allvarlig sjukdom.

– Det finns ju alltså ett skydd med dagens vaccin, men målet är också att kunna skydda mot smitta och lättare sjukdom, säger han till Ekot.

ANNONS