Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ebba Busch Thor (KD) har inlett sin förvalturné tillsammans med Bert Karlsson.

Ebba Busch Thor på turné med Bert Karlsson

Kan Bert Karlsson ge KD draghjälp över riksdagsspärren? Ebba Busch Thor är optimistisk över samarbetet som nu drar i gång.

Kristdemokraterna (KD) vill locka nya väljare, både från sofflocket och Sverigedemokraterna. Det är ett av målen med Ebba Busch Thors förvalsturné som nu dragit i gång.

Valet av Bert Karlsson som en av utfrågarna under turnén går hand i hand med den målsättningen, anser KD-ledaren.

- Vi kompletterar varandra fint. Bert vågar ställa många av frågorna som många väljare undrar över, säger hon.

- Man vill förstå vad det är som vi verkligen säger och det är det många som inte upplever att vi gör i många partiledarintervjuer, då tror jag att Bert kan bidra till att ändra på det.

Start i Skara

Inför måndagskvällens turnéstart – på Bert Karlssons hemmaplan i Skara förstås – anordnade duon på eftermiddagen en pressträff i Skövde.

Bert Karlsson berättar att han varken är feminist eller religiös. Ebba Busch Thor poängterar dock att han inte är med som partiföreträdare, utan som partisympatisör.

- Det blir jag som står för politiken och han som står för frågorna, säger hon.

- Sedan har jag inga ambitioner att styra Bert eller lägga band på honom, han är inte partiföreträdare. Han är partisympatisör och vi har hittat varandra i sjukvårdsfrågor.

Vård och pensionärer

Bert Karlsson, partiledare för Ny Demokrati mellan 1991 och 1994, har utöver karriären som skivbolagsdirektör de senaste åren bland annat drivit asylboenden via ett av sina företag.

Nu har han och KD hittat gemensamma nämnare, bland annat i kravet på förstatligande av sjukvården, som är en av Kristdemokraternas profilfrågor inför valet.

Pensionärernas situation är en av de andra frågorna som fått honom att återvända till politiken, om än bara som utfrågare.

- Det är klart att man har omvärderat vissa saker sedan Ny Demokrati, men i stora drag är det samma. Det måste vara ett parti som värnar om de sämst ställda i samhället, säger Bert Karlsson och fortsätter:

- Jag skäms faktiskt för att plocka ut min pension, fastän jag har tjänat ihop den, när jag ser hur illa en del människor har det. Jag tycker att det är fruktansvärt.