Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilder: Jessica Gow och Vilhelm Stokstad

Ebba Busch Thor deltar i Prideparad - kritiseras

För första gången har en kristdemokratisk partiledare tänkt delta i Pridetåget. Nu kritiseras Ebba Busch Thors beslut av partikollegor.

– Jag gör det just för att stå upp för frihet, för alla människors lika värde, och för att alla ska kunna se att det finns en möjlighet att bygga ett gott liv här i vårt land, har Ebba Busch Thor tidigare sagt till Aftonbladet

2015 deltog omkring 45 000 personer i Pridetåget i Stockholm och ungefär en halv miljon människor tog sig ut på gatorna för att titta på. 

Kristdemokraterna har deltagit i Pridefestivalen tidigare. 2011 hade de för första gången ett tält på festivalen, men i år blir alltså premiär för en Kristdemokratisk partiledare i tåget med Ebba Busch Thor. 

Detta har, enligt SR:s Ekot, lett till kritik från medlemmar inom partiet. Enligt källor till Ekot diskuterades detta som en av frågorna på KD:s sista möte inför sommaruppehållet i tisdags. Ekot har pratat med riksdagsledamoten Tuve Skånberg som berättar att han inte är positiv till Ebba Busch Thors deltagande.

– Jag tycker att det är olämpligt. Pride och Pridetåget är ett demonstrationståg, knutet till RFSL, och det står för en annan agenda än vad Kristdemokraternas principprogram gör, säger han. 

Det finns också kristdemokrater som stöttar Ebba Busch Thors beslut. En av dem är riksdagsledamoten Caroline Szyber som tidigare uttryckt att KD:s deltagande är en självklarhet. 

Likaså partiets andre vice ordförande Emma Henriksson.

– För att visa att vi står upp för alla människors lika värde och att vi inte accepterar diskriminering, så tror jag att det är bra att visa att vi också kan delta i Pridetåget, säger hon till Ekot. 

Ebba Busch Thor hälsar via Kristdemokraternas pressekreterare att hon självklart står upp för Kristdemokraternas politik, men skälet till att hon väljer att gå i Pridetåget är att hon också står upp för alla människors lika värde. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.