Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ebba Busch erkänner grovt förtal – accepterar strafföreläggande

Ebba Busch (KD) erkänner grovt förtal i samband med det omtvistade husköpet – och accepterar samtidigt ett strafföreläggande på 60 000 kronor.
– Min inställning är att jag är oskyldig men jag har erkänt brott för att kunna sätta punkt för detta, säger hon.
Kristdemokraternas partistyrelse uttalade på fredagen stöd för partiledaren.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har tidigare förnekat anklagelserna om att hon gjort sig skyldig till grovt förtal, i samband med det omtvistade husköpet där hennes motpart ångrade affären efter några dagar. I en text på sociala medier pekade hon ut motpartens juridiska ombud som brottslig, vilket utmynnade i att hon själv polisanmäldes.

LÄS MER: Detta har hänt i hustvisten

För några veckor sedan var polisutredningen klar och skickades på så kallad delgivning. I går var sista dagen som Ebba Busch och hennes försvarare, advokat Thomas Olsson, kunde yttra sig. Olsson begärde då att hans klient skulle förhöras igen.

Advokaten rådde Busch att erkänna

Under det nya förhöret erkände Ebba Busch.

Enligt Expressen var det Olsson som rådde henne att erkänna eftersom han bedömde risken för en fällande dom som överhängande.

Busch skriver om det hela i ett långt inlägg på Facebook. Hon anser inte att hon gjort något fel, eftersom alla uppgifter hon skrivit funnits tillgängliga på internet redan, men att den juridiska praxisen saknas. Och att hon därmed valt att erkänna.

”Trots att det innebär att jag erkänner ett brott som jag i själ och hjärta anser mig vara oskyldig till.” skriver hon.

Fokuserar på politiken

Hon fortsätter:

”Jag hade kunnat välja att gå till rättegång, att bli det juridiska prejudikat som i dag saknas för just dessa omständigheter. Men jag har ett parti att leda, i ett land med betydligt större problem än min personliga heder. I det valet väljer jag att fokusera på det som betyder mest för mig. Det parti jag leder och det land jag tjänar. En rättegång skulle ligga minst ett halvår fram i tiden, kanske mer. Den tiden har jag inte, det är inte min prioritet. Om jag då måste betala böter för att ha kallat en spade för en spade så får det vara så.”

Vid en pressträff på fredagen ifrågasattes flera gånger hur Ebba Busch kan anse sig vara oskyldig, samtidigt som hon erkänner gärningen. I Facebook-inlägget skriver hon bland annat: ”I Sverige kan även sanningen vara förtal”.

Hennes svar blev att det juridiska läget är oklart men att hon har erkänt för att ha tid att ägna sig åt sitt parti och den valrörelse som väntar senast nästa år. Hon har dock inga planer på att försöka förändra lagen, menar hon.

– Jag verkar i Sverige och jag förhåller mig till svensk rätt.

”Väljarna ska kunna ställa höga krav”

Ebba Busch fick också frågor om hon inte tycker att väljarna ska kunna ställa krav på att en politiker med lagstiftningsansvar ska ha ett fläckfritt brottsregister.

– Jag tycker självklart att väljarna ska kunna ställa höga krav på sina förtroendevalda, och det är också därför jag vinnlägger mig om att förklara omständigheterna kring det vägval som gör att jag tar ett strafföreläggande. Jag hoppas att väljarna ska höra att sanningen är viktig för mig, att de uppgifter jag har är sanna och finns fullt tillgängliga på internet.

Busch har under dagen informerat sitt parti och partistyrelsen har därefter hållit ett möte där man landat i fullt stöd för partiledaren, som därmed kommer att sitta kvar.

Erkände i torsdags

Genom att erkänna accepterar Ebba Busch också ett strafföreläggande på 60 dagsböter a 1000 kronor, alltså 60 000 kronor. Hon ska även betala en avgift till brottsofferfonden.

– När någon erkänner ett brott som vi kan lagföra på det sättet att man utfärdar ett strafföreläggande, det är samma som en dom. Den enda skillnaden är att strafföreläggandet vinner laga kraft på en gång, det gör inte en dom som man har rätt att klaga på, säger överåklagare Anders Jakobsson till TT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.