Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vy från Götaplatsen under Earth Hour 2011. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Vy från Götaplatsen under Earth Hour 2011. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Earth Hour–symboliken viktigare

Klockan 20.30 i kväll är det dags för Earth Hour. Världnaturfonden WWF uppmanar återigen människor att släcka ner lampor och annan elektricitet för att uppmana jordens makthavare till att vidta åtgärder för klimatfrågan.

Ikväll är det dags för den trettonde upplagan av Earth Hour. Kampanjen drivs av Världsnaturfonden WWF i syfte att uppmärksamma klimatfrågan och få makthavare jorden över att agera. Klockan 20.30 uppmanar man allmänheten att släcka lampor och stänga av så mycket elektronik som möjligt. I år har man även lagt till med hashtagen #ökatakten. Regeringen har som mål att Sverige ska ha noll i nettoutsläpp år 2045, något som Världsnaturfonden inte tror kommer kunna uppnås med dagens takt.

LÄS MER: Så kan ditt sparande rädda planeten

Gör minimal skillnad

Earth hour hölls för första gången i Sydney 2007 och året efter blev det en global företeelse. Göteborg har deltagit sedan 2008 och även i år kommer man att släcka ner flera publika byggnader. Bland annat kommer Stadsbiblioteket släcka ner byggnaden och Göteborgsoperan sin fasad.

LÄS MER: Så miljövänliga är Sveriges storbanker

– Men fler förvaltningar och verksamheter hör av sig hela tiden. I dag har jag till exempel fått besked från Göteborgs symfoniker och konserthuset att de kommer att släcka ner sin fasadbelysning och sina skyltskåp, säger Peter Löwendahl, kommunikatör på miljöförvaltningen i ett pressmeddelande.

Ändå gör inte Earth Hour, världens största klimatmanifestation, någon större skillnad i energiförbrukning. Endast en procent minskade elförbrukningen under Earth Hour i Sverige 2018.

– Syftet är inte att spara energi, utan det är endast symboliskt, sa Cecilia Stenström, projektledare för Earth hour på Världsnaturfonden WWF till SVT.

LÄS MER: Unga kvinnor mest engagerade för klimatet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.