E-sport på väg bli nationalsport

ANNONS
|

På Dreamhack avgörs på lördagen flera av dess egna e-sportturningar.

- Det är inte de absolut största turneringarna, utan några snäpp ner från de största. Men ibland får Dreamhack ta en majorturnering, säger Petter Sjöstrand, e-sportexpert och programledare för e-sportsändningarna i SVT.

Det tävlas i en rad spel – som League of Legends, Dota, Hearthstone och Overwatch. Men det största spelet i Sverige – och på Dreamhack – är utan tvekan Counterstrike: Global offensive (CS:GO).

ANNONS

- Counterstrike är det största här och det har varit stort i Sverige jättelänge, säger Petter Sjöstrand och jämför med spelet Starcraft i Sydkorea, där e-sport är en nationalsport.

- Starcraft var med under Sydkoreas ekonomiska boom och blev lite av en galjonsfigur för den nya digitala åldern.

Världsledande i jätterörelse

Sverige är världsledande i CS:GO, med de bästa lagen i spelets historia. Ninjas in pyjamas är troligen det mest kända namnet. Men även Fnatic och det relativt nystartade laget Godsent har gjort väsen av sig internationellt.

- Sverige har tre stora kända lag som spelar på hög nivå, det är stort för ett land. Danmark har kanske två riktigt bra lag, Frankrike har något och amerikanerna släpar efter, säger Petter Sjöstrand.

ANNONS

Det syns inte så mycket utanför e-sportbubblan att den är så väldigt stor som den är. E-sportarna har sina egna kanaler och är inte beroende av traditionella medier – och det är kanske därför det är så många som inte har förstått vilken massiv rörelse som har vuxit fram.

- Internetkulturen i allmänhet är väldigt stark i Sverige och vi syns väldigt mycket i resten av världen på nätet, säger Petter Sjöstrand.

- Vi har många e-sportare och professionella spelare, vi har Dreamhack som är världens största datorfestival med god marginal, jättemånga Youtube-kändisar och streamare. Pewdiepie, som är svensk, har världens största Youtube-kanal.

Morgondagens värld

SVT hoppade på e-sporttåget för några år sedan och sänder stora tävlingar och turneringar. Men Petter Sjöstrand upplever att de ibland har svårt att nå ut till publiken.

- Om man pratar med vilket företag som helst som försöker nå den här målgruppen så kommer de att säga att det är galet svårt, säger han.

ANNONS

- Om man vill nå den här generationen är det egentligen bara genom det här. När de växer upp kommer de att ta med sig det. Om de lever i den här världen nu är det den värld som kommer att synas i morgon.

E-sport är ännu inte en nationalsport i Sverige. Men det kan vara en tidsfråga innan fotboll och ishockey får se sig omkörda.

- Om man jämför tittarsiffror med OS och de som tittade på e-sport samtidigt så slog e-sporten OS, säger Petter Sjöstrand.

ANNONS