I den årliga undersökningen Consumer price levels jämförs priserna på 440 olika livsmedelprodukter och icke-alkoholhaltiga drycker i de 28 medlemsländerna. Resultatet, som presenteras av EU:s statistikorgan Eurostat, visar att det är i Norden som maten är dyrast.
I Danmark ligger matpriserna 30 procent över genomsnittet inom EU och i Finland får man betala 20 procent mer. Sverige återfinns på sjätte plats i undersökningen och vi betalar 17 procent mer för maten.
De lägsta matpriserna finns i Rumänien, Polen, Bulgarien och Litauen. I Rumänien kostar de utvalda livsmedelprodukterna hälften så mycket som i Danmark.
När det gäller alkohol toppar Finland listan, tätt följd av Irland och Sverige. Alkoholhaltiga drycker kostar hela 82 procent mer i Finland jämfört med genomsnittet inom EU och 52 procent mer i Sverige.
Produkter som mjölk, ost och ägg är däremot är dyrast i Cypern, Grekland och Luxemburg.
Här är maten dyrast
EU-snittet = indexvärdet 100:
Danmark 130 procent
Luxemburg 125
Österrike 125
Finland 120
Irland 120
Sverige 117
-
Bulgarien 76
Polen 69
Rumänien 66