Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Kliniska studier ställs in av ekonomiska skäl. Arkivbild.

Dyra läkemedel hotar forskning

Planerade kliniska studier vid svenska universitetssjukhus stoppas på grund av att det kan bli för dyrt på sikt, rapporterar Dagens Medicin. Läkare varnar för allvarliga följder.

Fyra studier som skulle ha gjorts de senaste 18 månaderna på pojkar med den ovanliga genetiska sjukdomen Duchennes muskeldystrofi har ställts in vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

- Forskningen går i stå för patientgrupper som behöver dyra särläkemedel. Drivs det här till sin spets kan vi lägga ner all grundforskning på sällsynta sjukdomar, säger Thomas Sejersen, professor i barnneurologi och överläkare vid barnneurologen vid sjukhuset.

Vid Stockholm CF-center på Karolinska sjukhuset i Huddinge har flera av överläkaren Lena Hjeltes patienter med cystisk fibros nekats att delta i en studie.

- Som enda land i Europa tvingades vi tacka nej till att delta i studien trots att det såg ut att vara ett lovande och mer effektivt läkemedel än de vi har i dag, säger Lena Hjelte.

Anledningen är att sjukhuset skulle bli tvunget att fortsätta att betala för läkemedlet om patienterna svarar bra på behandlingen. Det skulle medföra stora kostnader om läkemedlet inte blir subventionerat.

Enligt Svante Norgren, temachef för barn- och kvinnosjukvård på Karolinska, kan det handla om miljoner kronor per barn och år. För att undvika de höga kostnaderna har sjukhuset beslutat att försöka friskriva sig från sådana situationer i ett kontrakt med patienten, men det är oklart om det i så fall godkänns av etiknämnden.