Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En hittills okänd art av nakensnäckan har påträffats i Idefjorden i norra Bohuslän. På onsdag blir det känt vilket namn som snäckan får.

Dykarnas fynd: En okänd nakensnäcka

En hittills okänd art av nakensnäckan har hittats i Sverige. Fyndet gjordes av två fritidsdykare i Idefjorden i norra Bohuslän.

- Det är en helt ny art som inte är beskriven, säger Fredrik Pleijel, professor vid Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, till TT.

Det var Michael Lundin och en vän till honom som hittade snäckan.

- På sju till åtta meters djup kröp det runt en nakensnäcka som var helt okänd för vetenskapen, berättar Michael Lundin för Sveriges Radios Naturmorgon.

Fyndet gjordes redan i oktober 2013. Men först nu på onsdag blir det känt vilket namn som snäckan får.

- Vetenskapen tar lång tid på sig att namnsätta, säger Michael Lundin till TT.

Intresset för lilla djuret, som är omkring en halv centimeter, har varit stort. Förutom att ha undersökts i Sverige har den även varit i Norge och i Ryssland för att analyseras.

Och det är inte det enda fyndet av nakensnäckor som Michael Lundin har varit med om. Vid ett dyk i Kosterhavets nationalpark för några veckor sedan hittade han ett exemplar av gultoppad volangnuding. Och det är första gången som den har påträffats i Sverige.