Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Dykarfarkost kan ha kränkt svenskt vatten

Bottenavtryck tyder på att främmande verksamhet pågått i Gävle hamn. Det rapporterar DN, som tagit del av en expertrapport kring den sjömätning som i slutet av juni i år upptäckte en okänd farkost i hamnen.

Den 29 juni genomfördes en sjömätning av Gävle hamn. Vid 11-tiden fann personalen ett 13 meter långt och tre meter brett föremål via sitt avancerade ekolod, inne i hamnen. Klockan 13:04 fanns föremålet kvar och dykare kallades in.

Men när dykarna var redo att gå ner, en timme senare, visade ekolodet att botten var tom. På botten fann dykarna bara några centimeter djupa, parallella, rektangulära, avtryck.
   

"En grov avsiktlig kränkning"

På ett privat initiativ har två experter utrett händelsen. Dagens Nyheter har tagit del av rapporten som skickats till försvarsmakten och Gävle hamn. Rapportförfattarna menar att "händelsen bör klassificeras som en grov avsiktlig kränkning." 

De två männen bakom rapporten är Nils-Ove Jansson och Nils Engström. Nils-Ove Jansson är tidigare Chef för ÖB:s Underrättelse- och Säkerhetskontor och Ställföreträdande Chef för Militära Underrättelse- och säkerhetstjänsten. Nils Engström är tidigare sjöofficer och lotsinspektör.
 

Utesluter naturliga orsaker

I analysen utesluts flera naturliga orsaker till observationen som val, sjunket båtskrov eller annat föremål och tekniskt fel. Slutsatsen är att det ekolodet registrerade var en dykarfarkost. 

Dykarfarkoster är vanligt förekommande bland flera försvarsmakter, däribland i Sveriges, men den svenska militären hade vid tillfället för händelsen ingen operation i området rapporterar DN. 

De märken som påträffats tror experterna kommer av dykare som arbetade med någonting intill den misstänka farkosten. 

Försvarsmakten vill inte kommentera enskilda rapporter eller observationer.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.