Dansk-svensk gårdshund är nu en internationellt erkänd ras, som Sverige och Danmark delar ansvar för. Arkivbild
Dansk-svensk gårdshund är nu en internationellt erkänd ras, som Sverige och Danmark delar ansvar för. Arkivbild

Dubbelt medborgarskap för populär jycke

Förr i tiden kallades den råttehund eller skånsk terrier och blev populär på 1970-talet genom tv-serien "N.P Möller, fastighetsskötare". Nu har den dansk-svenska gårdshunden fått högre internationell status.

ANNONS
|

Rasen dansk-svensk gårdshund har slutligen efter 30 år erkänts officiellt som en svensk – och dansk – nationalras av den internationella kennelfederationen FCI.

Hundarna har sedan gammalt funnits under olika namn i Skåne och Danmark, och till slut bestämde sig kennelklubbarna i de båda länderna för att enas om gemensamt namn och rasstandard.

- Sverige och Danmark har gemensamt ansvar för den här rasens exteriör, rasstandard, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben.

ANNONS

Erkännandet betyder att dansk-svensk gårdshund i fortsättningen kan tävla om internationellt certifikat på internationella utställningar, förklarar han.

Det har varit en lång väg framåt sedan den lilla gårdshunden godkändes som ras i Sverige och Danmark 1987. För tio år sedan kom ett första erkännande av FCI, i samband med World dog Show i Stockholm. Därefter har en prövoperiod på tio år lett fram till det slutliga erkännandet på Dansk Kennelklubbs årliga hundmässa i Herning.

Dansk-svensk gårdshund är den enda ras som Sverige delar med ett annat land. Den är en av Sveriges tolv nationalraser.

TT

Fakta: Svenska nationalraser

Dansk-svensk gårdshund

Drever

Gotlandsstövare

Hamiltonstövare

Hälleforshund

Jämthund

Norrbottenspets

Schillerstövare

Smålandsstövare

Svensk lapphund

Svensk vit älghund

Västgötaspets

ANNONS