Dubbel salut när kungabarn är fött

ANNONS
|

–Vi skjuter dubbelt så mycket som vid en ordinarie salut. Vi skjuter 21 plus 21 skott med en minuts mellanrum mellan de två omgångarna, säger löjtnant Per Wik som lett flera saluter på Skeppsholmen i Stockholm.

Frågan är vad som händer med den dubbla saluten om kronprinsessan nedkommer med tvillingar, vilket vissa spekulerat om. Dubblas då den dubbla saluten?

–Det vet jag faktiskt inte. Det återstår att se den dagen, säger Per Wik och skrattar.

Skeppsholmens kanoner i Stockholm blir först med att skjuta salut till babyns ära. Det sker så snart som möjligt efter födseln, dock inte för tidigt på morgonen eller för sent på kvällen.

ANNONS

De övriga fyra stationerna som får vänta till den första helgfria vardagen efter nedkomsten och ska skjuta exakt på klockslaget tolv, vilket kan vara lättare sagt än gjort. Soldater kan drabbas av skjutfrossa och stå som förstenade när de får skjutorder. I Härnösand fick man på drottningens födelsedag den 23 december 2010 inte i väg ett enda skott sedan kanonerna frusit. Men då var det 30 grader kallt.

Saluter med 21 skott skjuts normalt sex gånger per år i Sverige. Vid kungens och drottningens respektive födelse- och namnsdagar, vid kronprinsessans födelsedag och på nationaldagen. Det kan också ske vid exempelvis statsbesök.

Att den ordinarie saluten om 21 skott dubblas sker bara när första barnet till statschefen eller tronföljaren kommit till världen.

Även sorgesaluten består av 42 skott. Den skiljer sig från andra saluter genom att det är hela 30 sekunder mellan varje skott. Efter de första 21 skotten låter man det gå två minuter innan man skjuter igen. Senast det sköts sorgesalut var vid prins Bertils begravning 1997.

Saluter till barnets ära skjuts från salutstationerna i Boden, Göteborg (Skansen Lejonet), Härnösand, Karlskrona och Stockholm, som blir först ut.

Källa: Försvarsmakten (TT), Wikipedia

ANNONS