Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

I dag är korna lugnare, men i går täckte röken hela ladan vilket gjorde dem oroliga.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dubbel katastrof för bönder i brandområdet

Hos bönderna i Ljusdalstrakten betyder branden dubbla problem. Samtidigt som de måste kämpa med torka och oro inför framtiden, råmar stressade kor när röken tränger in i ladugårdarna.

Drygt två mil utanför den yttersta brandhärden i Ljusdals kommun sköter familjen Hansson en av Sveriges största mjölkgårdar – Vallens gård.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Trots att röken legat tjock i området har familjen ännu inte behövt evakuera. Och tur det – med en gård med över 1 000 mjölkkor hade det varit snudd på omöjligt.

- Det hade inte gått, då hade vi behövt över 100 djurbilar som skulle härifrån. Och så ska de mjölkas samtidigt, säger Janne Hansson.

Men när en sådan här brand härjar i ens närområde påverkas alla, inte bara de som tvingas evakuera.

Oroliga ögon

Under fredagen har röken lättat lite, men dagarna dessförinnan har den ringlat sig tjock genom längorna där hundratals kor står uppradade. När Janne Hansson går in ladugården vänder de sig mot honom med stora, oroliga ögon.

- När röken var som värst kunde man inte ens se in här, berättar Janne Hansson.

Korna rörde då oroligt på sig, råmade högt och såg stressade ut.

- Du hör ju nu hur tyst det är nu. I går råmade de som galningar här inne.

Och kornas oro har även lämnat avtryck i mjölkproduktionen – bara under torsdagen producerade korna 3 000 liter mindre mjölk än vanligt.

- Bara det visar ju hur stressade det här gör dem, det en väldigt speciell situation.

Gödselmaskin blir vattentank

Henrik Rosenqvist, en av sönerna i familjen, kommer inkörande med en gödselmaskin på gården när TT är på besök. Han hoppar ur och landar helt utmattad på marken. Gödselmaskinen har fått agera vattentank ända sedan i måndags och tillsammans med 16 andra bönder hjälper han till med att vattna markerna runt det branddrabbade området, i förebyggande syfte.

- Tolv timmar. Så länge har jag hållit på. Det är fjärde dygnet i rad vi hjälper till, säger han.

Henrik Rosenqvist berättar att det är kusligt där ute i skogen, och att han ständigt bär på en otäck känsla i kroppen. Bara under natten har han åkt nästan 20 vändor fram och tillbaka mellan olika sjöar och bäckar, fyllt tanken och vattnat marken.

- Branden sprider sig från alla håll och jag bor dessutom en mil närmare avspärrningarna så det är klart att jag är orolig, säger han.

Nu ska han försöka sova någon timme, för att sedan ge sig ut i gen.

Dubbel katastrof

Samtidigt försöker resten av familjen att hålla ställningarna hemma på den 1 400 hektar stora gården. För medan bränder och katastrofer härjar utanför Vallens gård, råder fortfarande extremtorkan innanför.

- Den här torkan kommer att kosta oss 10–12 miljoner. Tänk då om branden skulle komma hit också, säger Janne Hansson och skakar på huvudet.

Under sina 30 år som bonde har han aldrig varit med om något liknande.

- Det är ett jäkla pusslande, säger han.

Familjens minsting, 14-årige Fredrik Hansson, hjälper också till så gott det går.

- Jag tänker på det hela tiden. Om det skulle börja brinna, vad gör man då? Vad tar man med sig? undrar Fredrik Hansson.

Samtidigt böjer han sig ner och rufsar till hunden Tass päls.

- Dig skulle jag ta med så klart, säger han.