Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria ger kunglig glans åt högnivåmötet mot barnvåld i Stockholm.

Drottningen hyllades vid möte mot barnvåld

Drottning Silvias arbete för att hjälpa barn hyllades av vice FN-chefen vid ett högnivåmöte i Stockholm. Målet, med hundratals internationella gäster, är att få fart på världens arbete för att stoppa våldet mot barn.

Sverige står värd för en högnivåkonferens med målet att stoppa allt våld mot barn. Statsminister Stefan Löfven invigningstalade, och tog upp sin egen bakgrund.

- Det här året markerar att det är 100 år sedan det svenska samhället slutade auktionera ut fattiga och föräldralösa barn till den som begärde minst pengar för att ta hand om barnen. Många svalt, missköttes eller utsattes för övergrepp. Dödstalen var så höga att en del av auktionsvinnarna kallades för änglamakare.

Silvia talade

Löfven konstaterade att Sverige gjort många misstag sedan dess.

- Men vi har också lyckats att ge barnen en bättre framtid än vad de trodde var möjligt. Jag vet, för jag var ett av barnen. När min mamma inte kunde ta hand om mig gick samhället in. Jag hade möjligheten att flytta till en kärleksfull fosterfamilj, möjligheten att växa upp säkert och lycklig, och möjligheten att stå framför er i dag, sade Löfven inför närmare 400 representanter från 67 länder i Münchenbryggeriet i Stockholm.

Även drottning Silvia, som grundat stiftelsen Childhood som arbetar för barns trygghet, talade om vikten av att skydda barn mot våld.

- Sanningen är att våldet mot barn fortsätter för att vi tillåter det. För att vi har behandlat våld inom hemmet som en familjeangelägenhet. Vi har tystat offer för sexuella övergrepp genom skam och stigma, genom att lära barn att deras röst inte är lika viktig som våra, säger drottningen.

Drottning Silvias arbete med att hjälpa barn hyllades av FN:s vice generalsekreterare Amina Mohamed.

- Vi har sett ditt arbete världen över och applåderar dig verkligen för det. Det är den typen av ledarskap, och åtaganden som leder till förändring, en värld där alla barn kan växa upp fria från våld, sade Mohamed.

Flera toppnamn

Barnminister Åsa Regnér (S) hoppas få se flera konkreta exempel och lösningar tas fram i dag och under torsdagen, då mötet avslutas.

- Jag förväntar mig att vi går från mötet med konkreta exempel på hur vi kan minska våldet mot barn. Vi ska i första hand inte diskutera problemen, utan snarare hur man ska komma till rätta med problemen, säger hon till TT.

Konferensen är en del av FN:s hållbarhetsmål Agenda 2030. På deltagarlistan finns ministrar från 75 länder. Flera tunga FN-namn, som WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus och Unicef-chefen Henrietta Fore, är två av de många talarna.

Sverige var först i världen med att förbjuda barnaga 1979. Ett av målet med mötet är att lyfta fram föregångsländer.

- Vi vet att det går att lösa den här frågan. Vi vill visa att vi tror att det går att flytta fram positionerna och vi tror på politisk vilja och politiskt ansvar. Barn utsätts för våld även i Sverige, men i lägre utsträckning trots allt än i många andra länder, och där spelar bland annat lagen mot barnaga in, säger Regnér.