Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mannen döms till fängelse av Solna tingsrätt. Arkivbild

Drogade kvinna i badkar – döms för mord

I åtta månaders tid misshandlade, hotade och trakasserade en 23-årig man en kvinna han haft en relation med. I våras hittades hon drunknad i sitt badkar – mannen hade lagt henne där och gett henne en dödlig dos smärtstillande. Nu döms han till 18 års fängelse för mord, samt en lång rad andra brott.

Vänner och familj till offret har beskrivit en destruktiv relation, där mannen gång på gång hotat och slagit kvinnan. Hon skickade bilder på sina skador till en kompis, för att ha som bevis. De hade också kommit överens om ett kodspråk, där exempelvis tre ballonger i ett meddelande betydde "ring polisen".

I slutet av mars 2018 polisanmälde kvinnan mannen, men hon kom inte till det förhör som bokats in och tvekade om hon skulle gå vidare eller inte. Drygt en månad senare hittades hon död, drunknad i sitt badkar med en dödlig dos av det smärtstillande medlet tramadol i kroppen.

Dottern hemma

Solna tingsrätt anser det bevisat att den 23-årige mannen gett kvinnan medlet med en spruta, och antingen innan dess eller efteråt lagt henne i det vattenfyllda badkaret.

För detta, samt för en lång rad andra brott mot kvinnan och mot två andra kvinnor, döms mannen till 18 års fängelse.

"Det finns flera försvårande omständigheter kring mordet, bland annat att mannen planerade mordet och försökte dölja det på olika sätt, att det begicks mot en kvinna som han var klart fysiskt överlägsen i hennes hem och framför allt att hennes lilla dotter var hemma vid tillfället", skriver domaren Lena Klintefall i ett pressmeddelande.

Kommer överklaga

Rätten anser att det inte är bevisat att mannen avsåg att döda kvinnan, men han borde ha insett risken för att hon skulle dö om hon lämnades i badet under påverkan av stora mängder tramadol. Det har han varit likgiltig inför, och därför kan han dömas för mord.

De andra brott mannen döms för är bland annat grov kvinnofridskränkning sedan han förstört kvinnans saker, dödshotat och misshandlat henne samt filmat och fotat henne i utsatta situationer och sedan skickat detta till kvinnans föräldrar.

Han döms också för bland annat misshandel mot två andra kvinnor, samt för grovt vapenbrott.

Mannen nekar till att ha gjort sig skyldig till något som kan rubriceras som mord, säger hans advokat Leif Silbersky.

- Jag har haft en konferens med min huvudman och han har gett mig order att överklaga i den delen som berör mord respektive vapenbrott. I övrigt kommer vi att acceptera tingsrättens bedömningar, säger Silbersky.