Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Dramatisk räddningsinsats vid Kebnekaise

Efter en två timmars vandring nådde fjällräddare till slut de fyra personer som satt fast i säkerhetsstugan på Kebnekaise. När sällskapet fått torra kläder, värme och mat vandrade de sedan tillbaka till helikoptern.

Under söndagen försökte polisen flyga fjällräddare till en säkerhetsstuga nära toppen på Kebnekaise. Anledningen var fyra bergsklättrare som var utan mat och nedkylda.

– Vi håller på att flyga in resurserna. Vi lastar dem med helikopter från Kiruna, och sen så långt som möjligt. Det går absolut inte att säga om vi kan flyga dem ända fram. Vilket är ytterst tveksamt om man kollar på kamera från Kebnekaise, sade Börje Öhman, kommunikatör vid polisens ledningscentral i region Nord.

Det var dimma och dåligt flygväder, berättade Börje Öhman. Man hoppades på att vädret skulle blåsa bort, alternativt att ett fönster skulle skapas så att man kunde flyga in fjällräddarna ända upp till säkerhetsstugan. I annat fall skulle fjällräddarna få klättra.

– Fjällräddarna får klättra dit om de inte kan flyga fram. Då tar de med sig mat, torra kläder och en värmekälla, sade Börje Öhman.

Nedkylda under natten

Under natten till söndagen får räddningstjänsten ett samtal från toppen av Kebnekaise. Anmälaren berättar att sällskapet är blöta och fryser och börjar bli nedkylda. Det finns inga ombyten och ingen kamin i stugan. Men vädret var för dåligt för att personerna på det över 2 000 meter höga berget kunde undsättas omedelbart. Det var snö, dimma och mycket dåligt sikt, enligt polisen. Man fick vänta till morgonen.

Polisen hade löpande kontakt med de drabbade genom deras mobiltelefoner. På söndagsmorgonen uppgav de att deras tillståndet försämrats. De var nu kraftigt nedkylda.

– Vi gör en löpande bedömning och nu på morgonen bedömde vi att nu måste vi undsätta dem, sade Börje Öhman, kommunikatör vid polisens ledningscentral i region Nord.

Gamla toppstugan

De fyra ska vara fast i den gamla toppstugan på Kebnekaise. Vad som hänt i samband med att sällskapet blivit nödsatt, är oklart.

– Jag har ingen närmre uppgift om vad tanken var med den här vandringen. Om man var på väg upp eller ner, jag har inga sådana uppgifter, sade Börje Öhman.

Vid halvt tiotiden på söndagsförmiddagen hade helikoptern precis passerat byn Nikkaluokta, känd utgångspunkt för vandrare. Men det var fortfarande låg molnhöjd vid Kebnekaise, vilket gjorde att man inte kan se.

– Man flyger inte in i fjällmassivet om man inte kan se fjällväggarna. Det är direkt livsfarligt, sade Börje Öhman.

Undsatta

Strax efter lunchtid vid söndagen meddelade polisen att fjällräddarna hade nått fram till gruppen på Kebnekaise. Helikoptern hade inte kunnat komma ända fram till toppen, men kunde landa 400 höjdmeter från stugan. Det tog två timmar för fjällräddarna att klättra upp till gruppen från helikoptern. Men man ville inte ta de nödsatta därifrån på en gång.

– Jag gör den bedömningen att man ger dem lite värme och sen försöker komma där ifrån så fort som möjligt. Nu har man helikoptern hyfsat nära, men det är ändå en bit att gå, sade Börje Öhman.

Fjällräddarna bedömde att gruppen borde kunna klara av promenaden ned till helikoptern efter att ha fått i sig mat. Men eftersom de varnedkylda och vädret var dåligt, var det viktigt att de kom därifrån snabbt.

– Varm mat och dryck i maten på de här och sen så fort från platsen som möjligt, sade Börje Öhman.

Börje Öhman berömmer fjällräddarna:

– De är fantastiska. En fantastisk resurs. Man kan skicka ut dem i vilket väder som helst – och de kommer tillbaka, det är den stora fördelen, säger han.

Dagens hjältar

Vid halv tretiden på söndagseftermiddagen uppgav polisen att sällskapet nått helikoptern och att de första två hade flugits ned till fjällstationen. Bedömningen är att ingen av de fyra behöver sjukhusvård.

"Efter detta ska våra fjällräddare transporteras hem och ladda batterierna inför nästa uppdrag som med säkerhet kommer. Frågan är bara när......", skriver Börje Öhman på polisens hemsida.

Så avslutar han:

"Insatsen avslutas."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.