En drönare utvecklas för att kunna forsla bland annat medicin till glesbygden. På bilden en konventionell drönare. Arkivbild.
En drönare utvecklas för att kunna forsla bland annat medicin till glesbygden. På bilden en konventionell drönare. Arkivbild.

Drönare ska ta medicin till glesbygden

ANNONS
|

På Chalmers tekniska högskola i Göteborg håller man på att utveckla drönare som ska användas för att kunna skicka bland annat mediciner och prover till och från glesbygdsområden, rapporterar P4 Västerbotten.

Drönarturerna ska komplettera de hälso- eller samhällsrum som byggs på flera orter, framför allt i Västerbottens inland.

- Rummen finns ju för att man ska kunna ta prover och få läkarkonsultation och flera olika tjänster utan att behöva resa. Men sedan kvarstår ju det problemet att om man då får ett recept utskrivet på distans och ändå måste köra 20 mil i egen bil för att hämta medicinen så det är ju något som fattas där, säger Per-Daniel Liljegren är projektledare för Innovationskraft för glesbygd.

ANNONS

Drönarna ska lyfta och landa vertikalt som vanliga drönare gör. Men den har vingar och flyger mer som ett vanligt flygplan. Och den kan med en last på upp till åtta kilo ta sig en sträcka om sju mil. En provflygning med en fullskalemodell planeras till våren 2019.

Tanken är att den även ska kunna flygga lättare utrustning till nödställda i vildmarken.

TT

ANNONS