Från och med juni kommer drönare att användas som ett komplement till ambulansutryckningen vid larm om hjärtstopp i Kungsälvs och Göteborgs kommun. Pressbild.
Från och med juni kommer drönare att användas som ett komplement till ambulansutryckningen vid larm om hjärtstopp i Kungsälvs och Göteborgs kommun. Pressbild. Bild: Pressbild /TT

Drönare börjar skicka hjärtstartare

Drönare ska börja vinscha ned hjärtstartare vid larm om misstänkt hjärtstopp. Det svenska projektet är det första av sitt slag i världen, enligt SOS Alarm.

ANNONS

Ett forskningsprojekt om akutleveranser med drönare har pågått vid Karolinska institutet (KI) sedan 2015 och i juni prövas projektet, som är ett samarbete mellan KI, teknikföretaget Everdrone och SOS Alarm, skarpt.

"Vi har under de senaste månaderna gjort över 100 testleveranser och vi kan konstatera att metoden fungerar väldigt bra", säger Mats Sällström, VD på Everdrone, i ett pressmeddelande.

Projektet börjar i Göteborgs och Kungälvs kommun inom ett område med 80 000 boende och ambitionen är att utvidga användningen till fler platser.

Runt 6 000 hjärtstopp rapporteras varje år utanför sjukhus enligt KI. Endast en av tio överlever och förhoppningen är att drönarna som ett komplement till ambulansutryckning ska rädda fler liv.

ANNONS

"Vid akuta situationer räknas varje sekund. Med hjälp av drönare kan vi flyga ut mediciner och utrustning snabbt och till mer otillgängliga platser, i väntan på att ambulansen ska komma fram", säger Maria Khorsand, VD hos SOS Alarm, i ett pressmeddelande.

Drönarna flyger till största del autonomt men övervakas av en drönarpilot. Systemet testats juni–september och resultaten ska sedan utvärderas.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS