Den högerextreme politikern Rasmus Paludan höll en allmän sammankomst i närheten av Turkiets ambassad som ledde till att Sveriges Nato-förhandlingar strandade.
Den högerextreme politikern Rasmus Paludan höll en allmän sammankomst i närheten av Turkiets ambassad som ledde till att Sveriges Nato-förhandlingar strandade. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Domstol: Fel att neka koranbränningar

Polisen får bakläxa av förvaltningsrätten efter att man nekat koranbränningar med hänvisning till säkerhetsläget. Enligt domen var det fel att neka tillstånd till koranbränningar utanför Turkiets och Iraks ambassad.
Trots det försvarar polisen sitt beslut.
– Vårt beslut är korrekt fattat, säger polisens presstalesperson Ola Österling till TT.

ANNONS
|

Under februari nekades koranbränningarna utanför Turkiets respektive Iraks ambassad i Stockholm av polisen. Dessa hade skickats in av en förening samt en privatperson efter att högerextreme politikern Rasmus Paludan hade hållit sin koranbränning utanför den turkiska ambassaden samma månad.

Anledningen till avslaget var att polisen inte kunde garantera den allmänna ordningen och säkerheten till följd av de planerade sammankomsterna.

Polisen hänvisade också till att Säpo gjort bedömningen att de tidigare inträffade koranbränningarna hade ökat attentatshotet mot Sverige och svenska intressen.

– Den utveckling vi sett efter koranbränningen för några veckor sedan som har påverkat hotet både mot svenska intressen utomlands och i Sverige, sa Säpochefen Charlotte von Essen till TT i början av februari.

ANNONS

Fel av polisen

Beslutet att avslå ansökningarna med hänvisning till säkerhetsintressen har varit omdebatterad.

Nu visar det sig att Polismyndigheten inte hade rätt att meddela avslag. Det framgår av en dom i förvaltningsrätten i Stockholm.

”Förvaltningsrätten anser inte att de omständigheter som har legat till grund för Polismyndighetens beslut är tillräckliga för att neka tillstånden i de två aktuella fallen. Polismyndighetens beslut ska därför upphävas”, skriver man.

Polisen står på sig

Samtidigt står polisen i Stockholm på sig – trots förvaltningsrättens bedömning.

– Det är en kritik mot Polismyndigheten eftersom förvaltningsdomstolen upphäver polisens beslut. Men samtidigt vidhåller vi att vårt beslut är korrekt fattat, säger polisens presstalesperson Ola Österling till TT.

Polisens beslut upphävs nu med anledning av den meddelade domen i förvaltningsrätten. Huruvida polisen kommer att överklaga domen återstår att se.

Ett analysarbete som väntas ta upp till tio dagar ska nu inledas.

– Vi kommer att slutföra den analysen innan vi tar beslut i frågan om vi ska låta domen vinna laga kraft eller om vi ska överklaga den till kammarrätten, säger Ola Österling till TT.

LÄS MER:Rasmus Paludan nekas inträde till Storbritannien

LÄS MER:Polisen får bakläxa för flyttad koranbränning

LÄS MER:Åklagare: Koranbränning inte hets mot folkgrupp

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS