Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Dom om spridning av hivsmitta

En hivsmittad 20-årig man i Malmö riskerar fängelse sedan han åtalats för att ha haft oskyddat sex med åtta kvinnor. Själv nekar han till brott.

– Jag yrkar att han döms för försök till grov misshandel, säger kammaråklagare Jeanette Sprimont till TT.

Påföljden måste bli fängelse, menar åklagaren, men hon har inte preciserat hur långt fängelsestraff hon vill se.

Mannen är hivsmittad från födseln och hans tidigare flickvän slog larm om att hon varit ovetande om hans smitta och haft sex med honom utan skydd. Eftersom mannen även ansågs ha misskött sina kontakter med infektionskliniken begärde smittskyddsläkaren att han skulle tvångsisoleras enligt smittskyddslagen – en mycket ovanlig åtgärd.

Beslutet om tvångsisolering kom i juli förra året. Delvis till följd av publiciteten kring detta har sedan fler kvinnor dykt upp som också säger sig ha haft ett eller flera samlag med mannen. I rättegången, som hölls bakom stängda dörrar, har totalt åtta kvinnor stått som målsägande, men ingen av dem har blivit smittad.

Mannen nekar till brott. Han uppger att han haft skyddat sex med två av kvinnorna, men förnekar sexuellt umgänge med merparten. Domen kommer under tisdagen. Enligt rättens beslut avvaktar 20-åringen den i häkte.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.