Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De maskerade männen fångades av övervakningskameror strax före attacken på restaurangen vid Vårväderstorget i mars förra året.

Dom om restaurangmord överklagas

Tingsrätten gick på åklagarnas linje och gav fällande domar för de åtta män som åtalats för den dödliga skottlossningen på en restaurang vid Vårväderstorget i Göteborg. Men målet kommer att gå vidare till hovrätten.

Två män sköts ihjäl och åtta skadades vid attacken en kväll i mars 2015. Maskerade män med automatvapen rusade in på den välfyllda restaurangen där gästerna tittade på Champions League-fotboll. Attacken har beskrivits som en massaker.

Åklagarna anser att skottlossningen var riktad mot ett rivaliserande kriminellt nätverk, där ett av dödsoffren hade en ledande roll. Men även personer helt utanför gängkonflikten drabbades.

Nu döms fem män för två mord och mordförsök på totalt 25 personer. Två får livstids fängelse, medan de tre som var yngre än 21 år när brottet skedde får 14 års fängelse.

Två av de fem mordåtalade sköt med automatvapen inne på restaurangen. En tredje höll vakt, en fjärde körde flyktbil, medan en femte satt i en annan bil och skötte kommunikation. Åklagarna har inte kunnat visa vilken roll var och en av de mordåtalade hade, men har hävdat att de fem utförde attacken gemensamt.

"Gedigen utredning"

Samtliga åtalade nekar till att ha varit inblandade, men Göteborgs tingsrätt går på åklagarnas linje. Rätten skriver i ett pressmeddelande att alla fem "haft sådan vetskap och inblandning att de är gärningsmän".

- Vi är nöjda med domen, i allt väsentligt, säger kammaråklagare Johan Udén.

Det har inte varit självklart för åklagarna att tingsrätten skulle "köpa" deras resonemang.

- Man ska vara ödmjuk. Det finns flera sätt att se på den här saken, säger Johan Udén.

Han anser att det är en gedigen polisutredning, med bland annat telefontrafik och dna-träffar, som med sin helhet lett fram till en fällande dom.

Morddömda överklagar

Alla de fem morddömda vill dock att målet prövas på nytt i hovrätten, skriver GT.

- Självklart ska domen överklagas, säger advokat Rolf Skårman, som försvarar en livstidsdömd 25-årig man, till TT.

Tre män döms till fängelse för medhjälp till dådet. Två av dem anlade bilbränder på mordkvällen för att avleda polisen.

De dömda ska betala sammanlagt drygt fem miljoner kronor i skadestånd till mordoffrens anhöriga och till de överlevande.