I augusti i år väckte åklagaren åtal mot 34-åringen för övergrepp mot 24 kvinnor.
I augusti i år väckte åklagaren åtal mot 34-åringen för övergrepp mot 24 kvinnor. Bild: Polisen

Dom mot ”Nytorgsmannen” överklagas

Åklagaren överklagar domen mot den så kallade ”Nytorgsmannen” som nyligen dömdes till fem års fängelse för 35 olika brott mot kvinnor. ”Jag har i dag överklagat 16 åtalspunkter i domen”, skriver kammaråklagare Helena Nordstrand i ett pressmeddelande.

ANNONS
LocationStockholm||

34-åringen stod åtalad för över 20 våldtäkter mot kvinnor. Flera av dem ska han ha utsatt när de sov eller var berusade och dessutom filmat övergreppen.

Mannen som kallas ”Nytorgsmannen” dömdes nyligen för sju fall av våldtäkt, åtta sexuella övergrepp samt en rad andra brott vid Södertörns tingsrätt.

Flera av de brott som åklagaren bedömt som våldtäkter bedömde tingsrätten som sexuella övergrepp. Vissa brott har även bedömts som sexuella ofredanden.

LÄS MER:Kvinnornas målsägandebiträde rasar efter domen mot ”Nytorgsmannen”

Överklagat 16 åtalspunkter

Det är bland annat därför åklagaren nu valt att överklaga domen.

”I vissa av fallen menar jag även att tingsrätten har varit för sträng i sin bevisvärdering när de har värderat kvinnornas berättelser och övrig bevisning”, skriver Helena Nordstrand i pressmeddelandet.

ANNONS

Åklagaren vill att hovrätten ska skärpa rubriceringen i många av fallen. Bland annat vill hon att flera brott ska bedömas som våldtäkt.

”Han dömdes i tingsrätten för många, men inte alla, av de gärningar som omfattas av överklagandet och jag begär att hovrätten ska skärpa rubriceringen i flera av fallen”, skriver hon.

Totalt har Helena Nordstrand överklagat 16 åtalspunkter i domen. Hon skriver i pressmeddelandet att hon inte kommer att vara tillgänglig för en kommentar.

I slutpläderingen yrkade åklagaren på att ”Nytorgsmannen” skulle få tolv års fängelse. Tingsrätten dömde honom till fem års fängelse.

Flera kvinnor väntas överklaga

Enligt Södertörns tingsrätt har rätten hittills inte fått in fler överklaganden i fallet än den från åklagaren.

När GP pratade med 34-åringens försvarsadvokat Anna Carlén under tisdagen ville hon inte svara på om hennes klient tänker överklaga.

Flera av kvinnorna i fallet väntas dock göra det. Det har de sagt via sina målsägandebiträden tidigare till GP.

På torsdag den 25 november löper tidsfristen ut för att överklaga domen.

LÄS MER:Kvinnornas målsägandebiträde rasar efter domen mot ”Nytorgsmannen”

LÄS MER:Därför fälls gärningsmän inte för våldtäkt

LÄS MER:"Nytorgsmannen” döms till fängelse för sju våldtäkter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS