Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En av sprängladdningarna detonerade aldrig, utan hittades vid Lilleby camping.

Dom mot nazister för bombdåd

Åklagaren vill ha strängare straff och domar även för mordförsök. De åtalade vill frias helt. I dag kommer hovrättens dom mot tre män med nazistanknytning som tidigare dömts för tre bombdåd i Göteborg.

Fallet kretsar kring tre sprängladdningar mellan november i fjol och januari i år, varav två hann detonera. Vid ett flyktingboende i Västra Frölunda skadades en anställd livshotande, medan den andra bomben exploderade utanför en av Syndikalisternas lokaler. Den tredje sprängladdningen utlöstes aldrig.

Tre män, som tidigare haft kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen (NMR), dömdes i tingsrätten till långa fängelsestraff. Längst straff fick en 23-åring som dömdes till åtta och ett halvt års fängelse för två fall av allmänfarlig ödeläggelse, försök till samma brott samt vapenbrott.

En nu 51-årig man dömdes till fem års fängelse för medhjälp i två av fallen, medan en 20-åring dömdes till ett och ett halvt års fängelse.

Enligt kammaråklagare Mats Ljungqvist hade männen politiska motiv till att placera ut sprängladdningarna. Att männen fälls är därför principiellt viktigt, anser han.

- Det är oerhört viktigt att rätten markerar emot det som vi kallar inhemsk extremism, det vill säga brott i politiska syften, sade han till TT i samband med tingsrättsdomen.

- Måltavlorna man har valt ligger väl inom ramen för vad personer inom en vit makt-miljö skulle kunna välja.